При цялостното развитие на технологиите е постигнат изключителен напредък и при лечението и диагностиката на заболявания от различни направления.


Разработени са технологични устройства както за укрепване на мускулите, така и за запазване на ставния интегритет и хрущялната тъкан, като се осигуряват съответно измерване, оценка и подходящи програми за лечение.


Тези роботизирани и технологични устройства се използват за осигуряване на по-добри клинични резултати, когато се използват в комбинация с конвенционални методи за физикална терапия.В ранните етапи, заедно с класическите рехабилитационни подходи, се използват и роботизирани легла, които позволяват асистирано ходене и трениране на изправена поза на тялото и по този начин подпомагат възстановителният процес.


По този начин, освен подобряване на рехабилитационния план, се спестява и необходимостта от кадри, които извършват еднотипна работа.


Роботизираната система за възстановяване на уменията за ходене е съвременен и ефективен високотехнологичен комплекс за неврологична рехабилитация, използващ невропластичността на главния мозък. Апаратите се състоят от симулатор за роботизирано ходене, който се адаптира към тялото на пациента и неговите нужди, устройства за окачване и бягащи пътеки.


Тренажорът за ходене се състои от две роботизирани ортези, по една за всеки крак. Всяка ортеза има един фиксатор за бедрото, един до коляното, както и 4 специални датчика, които непрекъснато подават информация за качеството, обхвата на движение, както и за степента на двигателно участие на пациента. Всички системни параметри се конфигурират с помощта на компютър, който съхранява данните за всеки пациент.


Основното предимство на този комплекс е в създаването на един „идеален“ модел на походка (имитация на естествена походка), който при многократни повторения дава значителни резултати в сравнително редуциран период и позволява връщането на пациента към нормален всекидневен живот.


Роботизираната рехабилитация е изключително подходяша при увреда на гръбначния мозък, независимо на кое ниво, също така при инсулти, множествена склероза, черепно-мозъчна травма, детска церебрална парализа.


Използват се и роботизиран комплекс за изокинетична динамометрия, използван за оценка и рехабилитация на нервно-мускулната и опорно-двигателната система. Той се използва широко при ортопедични заболявания, спортни травми, невромускулни заболявания, включително при кардиопулмонална дисфункция.


Ефектите на роботизираната рехабилитация се изразяват в намаляване времето за лечение на травми. Освен това се постига пасивно мобилизиране на ставите в пълна гама движения, безболезнено и при пълен контрол на системата. Мускулите укрепват бързо, а същевременно се осъществява обективен контрол върху индивидуалния напредък. Прави се сравнителна оценка на резултатите и при необходимост допълнителни изследвания.


Компютърната система позволява звукова и визуална обратна връзка за проследяване широчината на стъпката и скоростта на ходене, в резултат на което пациентите се стремят да имитират максимално естествен модел на ходене.


С помощта на компютър и специални сензори за налягане, апаратът оценява качеството на походката и идентифицира грешните точки на натоварване, като помага да се изберат най-подходящите ортопедични средства за коригиране на нарушенията и подобряване на походката.