Разходките в само един или два дни от седмицата се свързват със значително понижаване на общата смъртност и смъртността от сърдечносъдови заболявания. Това е установено с помощта на новопроведено изследване.

 

Ходенето е ниско интензивна тренировка, която подобрява здравословното състояние. Заседналият начин на живот, от друга страна, е свързан с повишен риск от смъртност, в резултат на различни причини, най-честите от които са сърдечносъдовите нарушения.


 

Движението помага за поддържането на здравословно телесно тегло, за укрепване на мускулите и костите, за понижаване на риска от високи стойности на артериалното налягане, сърдечносъдови заболявания и диабет. Освен това ходенето стимулира психо-емоционалното благополучие и понижава нивата на стрес.

 

Според учените изминаването на 8000 крачки само един или два дни от седмицата са достатъчни за получаване на позитивите за здравето, в резултат на този тип движение, както и за понижаване на риска от фаталитет.

 

Използвани са данни от Националното проучване за изследване на здравето и храненето в САЩ. То включва информация за 3101 души на възраст на и над 20 години, като броят на жените и мъжете е почти еднакъв.

 

Това е едно от първите проучвания, в което са използвани директни измервания на ежедневните стъпки на всеки участник, с помощта на преносим акселерометър за период от 10 години.

 

След направен анализ, учените установяват, че в резултат на изминаване на 8000 или повече крачки за един или два дни от седмицата, рискът от фаталитет се понижава с 14,9%, в сравнение с този при хора, водещи уседнал начин на живот.

 

Освен това резултатите показват допълнително понижаване на риск при по-чести разходки. Например при движение от три до седем дни в седмицата рискът от фаталитет се понижава с 16,5%, без значение от причината довела до него.

 

Изминаването на 8000 крачки не е задължително да се извършва наведнъж. Препоръчителният брой стъпки могат да се направят в рамките на една разходка или на етапи в по-кратки периоди на бързо ходене.

 

Получените резултати биха могли да послужат като стимул за включване на ежедневни разходки сред хората, водещи уседнал начин на живот.

 

Информация за проучването е публикувана в сп. JAMA Network Open.

 

Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2802810?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=032823