Разходка по един час на ден значително подобрява работата на сърцето при възрастни хора, според ново изследване. Тази физическа активност увеличава способността на основните сърдечни артерии да се разширяват и свиват - процес, известен като вазодилатация - с почти 50%. Наличието на повече еластични артерии е знак за по-активна сърдечно-съдова система, което от своя страна значително намалява риска от сърдечни заболявания и инфаркт.


Учените от Станфордския университет в Калифорния правят своите заключения на база изследване на 212 мъже и жени на възраст 60-72 г. без анамнеза за сърдечни заболявания.


Резултатите показват, че коронарните артерии на участниците с умерени нива на активност, равняващи се на един час ходене пеша на ден, се разширяват почти 50% повече, отколкото тези с по-ниски нива на физическа активност.При възрастните хора, които включват в ежедневието си и други спортни дейности, като тенис или плуване най-малко веднъж седмично, разширяването на сърдечните артерии е 2 пъти по-интензивно, уточнява доц. д-р Майкъл Макконъл, ръководител на изследването.


Известно е, че умерените и интензивни тренировки намаляват риска от сърдечни заболявания, но изследването е важно, тъй като показва на пациентите, че разходките имат пряко въздействие върху здравето на сърцето им.


Изследването е публикувано в Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging.


Друго, наскоро проведено проучване, показа, че активното ходене пеша потиска прогресията на рак на простатата чрез промяна на кръвните нива на някои протеини, които насърчават растежа на раковите клетки.


Американски учени разглеждат медицинското досие на 1 455 мъже около 60-годишна възраст с диагноза локализиран рак на простатата.


По време на 31-месечното им проследяване, изследователският екип отбелязва 117 събития, включително повторна поява на болестта, тумори на костите и смъртни случаи, причинени от рак на простатата. Установява се, че мъжете, които правят активни разходки най-малко 3 часа на седмица са значително по-малко застрашени от подобни проблеми.


Учените стигат до извода, че мъжете, които ходят бързо и енергично, след поставянето на диагноза, могат да забавят или дори да предотвратят прогресията на заболяването, пояснява водещият изследовател Ерин Рихман.