Проф. д-р Рудолф Шабус е австрийски спортен травматолог и ортопед, който е тясно специализиран в хирургията на коленните лигаменти. Неговите интереси и изследвания са насочени към артроскопията, травми на сухожилия и връзки, костни фрактури, заздравяване на сухожилия, ранна функционална физиотерапия, ендопротезиране, спортна травматология и др.

Проф. д-р Шабус беше един от основните лектори на Международния биомедицински конгрес (International Biomedical Congress), който се организира от Асоциацията на студентите изследователи. Той показа научни разработки на ученици, студенти по медицина, дентална медицина и фармация и специалисти от различни области на медицината, фармацията и денталната медицина.

 


- Проф. д-р Шабус, Вие препоръчвате артроскопска реконструкция на колянна става. Какви са предимствата и недостатъците на класическите оперативни методи и артроскопските?

 

Основното предимство при артроскопския подход е, че той е по-малко инвазивен, с по-малко увреждащо действие върху мехите тъкани. Може да се ползва при малки увреди на менискуса, може да се прави парциална резекция или фиксация, за да се спаси. Артроскопският подход е най-ефикасният оперативен подход.

 

 - Обърнахте внимание и на т.нар. ACP-терапия (Autologous Conditioned Plasma – автоложна клетъчна терапия, бел.авт.). При какви обстоятелства намира приложение този съвременен подход?

 

Автоложната клетъчна терапия намира приложение общо взето при всички случаи, където има необходимост от зарастване – например при рефиксация на менискус. Чрез ACP- терапията се предоставят важни собствени растежни и колагенни фактори, които правят зарастването по-бързо и по-стабилно. Ако имаме например едно разскъсано сухожилие с ACP терапията можем да го „залепим“ и да ускорим възстановяването му.

 

 - Вие сте бил лекар на тенис турнирa Davis Cup, а също и на Австрийската тенис асоциация. Кои са най-честите травми в този спорт? А кой е най-сложният Ви спортно-травматичен случай?

 

В една или друга степен, в тениса менискусът е позасегнат, както и хрущялната повърхност и, по-рядко, лигаменти на коляното. Най-сложните ми травматични случаи може да се каже, че са травми на лигаментите – на двете кръстни връзки, два колатерални лигамента, лезии на двата менискуса

 

 - Били сте персонален лекар на доста спортни звезди, може ли да споменем някои?

 

Томас Мустер.

 

 - Има ли спортове, които бихте определили като по-травматични, в сравнение с други и какво ще посъветвате хората, които ги практикуват?

 

Бих казал, че всеки човек трябва да практикува някакъв спорт, защото понякога той е превантивна мярка за възникване на травми. Но всеки трябва да мисли и внимава при спортни дейности и да преценява какви са рисковете в определени позиции. Трябва да има баланс – като с карането на кола например, не трябва да караш прекалено бързо. При всички случаи, по-високата скорост в спорта носи по-голям риск от травми. Мускулатурата е най-важният орган, защото от нея произхождат стволовите клетки, а те са важни за неврологичната регенерация. Някои данни от проучвания показват, че хората с повече мускулна маса имат по-висока мозъчна активност и по-нисък риск от деменция.

 

 - За съжаление, в България не съм сигурен, че пациентите отдават достатъчно значение на физиотерапията. Колко важна е тя за възстановяването?

 

Физиотерапията е изключително важна. Първата стъпка в третирането на травми е физиотерапията. Понякога преди провеждането на операция, се преминава през рехабилитационна програма, а след оперативното коригиране на патологията е необходима физиотерапия с месеци, в зависимост от нуждите на пациента.

 

 - У нас много от обществените съоражения не са добре поддържани. Казвам това, защото само няколко дни преди Вашата лекция отново стана популярен случаи с жена, която преди пет години падна с асансьор и остава със сериозни травми. Предстои ѝ важна операция, за която в момента се събират средства. Доколкото знам Вие ще извършите операцията. Бихте ли ни казали повече за този случай?

 

Мисля, че имам двама пациенти, паднали с асансьор. Тя има сериозна колянна травма с деформация и хрущялни проблеми. Тук в България ѝ е предложена смяна на колянна става, но аз предложих да направя реконструкция без смяна на ставата и тя е щастлива отново.