1. Запек

По-честите движения, както и здравият мускулен тонус на корема и диафрагмата стимулират отделянето на отпадните продукти от храносмилателния тракт.

 


Редовните тренировки стимулират редовната дефекация, особено с напредването на възрастта.

 

  1. Сковани стави

Болките и сковаността в ставите могат да са резултат от различни ревматоидни заболявания, но често причина за това е и недостатъчното движение.

 

  1. Липса на достатъчно въздух

Липсата на тренировки на различните мускули е причина за тяхното отслабване и липса на сила. По същия начин мускулите, които помагат на белите дробове да се движат навътре и навън, докато човек диша, могат да загубят своята сила, ако не се тренират редовно. Това е причина за появата на задух, дори по време на лесни ежедневни задачи.

  1. Раздразнителност

Липсата на движение вреди не само на физическо здраве. То може да повиши и чуства като тревожност и депресия.

 

Кардио упражненията, като ходене, колоездене, плуване или бягане биха могли да подобрят и стабилизират настроението на човека и дори да повишат неговото самочувствие.

  1. Постоянна умора

Физическата активност стимулира доставката на кислород и хранителни вещества до тъканите. При липса на достатъчно движение този резерв от необходими за организма вещества се изчерпва и човек усеща умора.

 

  1. Забравяне

Редовните упражнения стимулират производството на фактори на растежа, което води до учеличаване на броя на кръвоносните съдове в мозъка. Доброто кръвооросяване на мозъка е причина за неговото по-добро функциониране.

 

  1. Високо кръвно налягане

Уседналият начин на живот е причина за по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, които в повечето случаи са резултат на повишено кръвно налягане.

 

  1. Преддиабетно състояние

При редовна физическа активност е редовна, тялото на човек по-лесно поддържа кръвната глюкоза в нормални граници. Следоватлно при нейната липса е възможно човек да има преддиабет, който при липса на диета и движение да доведе до появата на диабет тип 2.

  1. Болки в кръста и гърба

Липсата на физическа активност води до отслабване и скованост в мускулите, което често е причина за появата на болки в кръста.

 

  1. Бледа кожа

Причината кожата на човек да бъде бледа може да е липсата на движение. Според някои проучвания умерените упражнения подобряват кръвообращението и укреппват имунната система, което помага на кожата да запази своя младежки вид.

 

Референции:

https://www.webmd.com/