На всеки се е случвало да се удари, да бъде ударен и да си травмира дадена част от тялото - коляно, глезен, тазобедрена става и др.

Доста често травмите предизвикват подуване и оток (едема) локално на мястото на травмата.

 


Подуването е свързано със задържане и нарушение на движението на течностите (кръвоносна система и лимфна система) в зоната на травмата, както и локална възпалителна реакция в повечето случаи.

 

Лимфната система (лат. systema lymphaticum) е част от съдовата система при бозайниците, допълваща сърдечносъдовата система. Изградена е от лимфни съдове, които започват началото си от пространството между тъканите в човешкото тяло, които имат важна роля при имунните процеси в тялото. Тялото е разделено на шест основни зони/ региони на лимфната система, към които принадлежат лимфни възли и лимфни съдове. По хода на големите лимфни съдове има лимфни възли, които имат свойството да произвеждат лимфоцити, които имат протективна функция.

 

Лимфните съдове са изпълнени с лимфна течност. За един ден средно се образува близо 2 – 2,5 л лимфна течност. Тя има следните важни функции:

  • Транспортна – пренася хранителните вещества, които са всмукани от стените на червата;
  • Протективна функция;
  • Хомеостатична функция – извежда излишната течност в междуклетъчното / междутъканното пространство. 

Един от най-честите проблеми, с които се справят физиотерапевтите (кинезитерапевтите) в ежедневната си практика, е отокът (едема) на крайниците и или зони на травма по цялото тяло. Навяхвания / изкълчвания на глезена, смяна на колянна става, реконструкции на предна кръстна връзка (англ. ACL), състояния след счупвания (фрактури), дистрофии на Zudeck (в зоната на китката след счупване) са някои от патологиите, които постоянно лекуваме и които са придружени от оток/едема. Също така голяма група от нелекувани пациенти са пациентите с лимфедем.

 

Лимфедемът е хроничен оток, който ще бъде резултат от увреждане на лимфната система, главно поради терапия срещу онкологични заболявания.

 

Основният начин за справяне с оток и кръвонасядания след травма е повдигането на крайниците, поставянето на лед и някои други средства като електротерапия, които могат да помогнат значително, но приложението на еластичен тейпинг (кинематик и кинезиотейпинг) предлага значително подобрение след приложението му. 

 

Една често срещата апликация от него е т.нар. лимфатична апликация (Фиг. 1). 

 

 


Фиг. 1, Лимфатичен тейп след навяхване на глезена (инверзионно аддукторен механизъм)

 

Ефективността на приложение на еластичен тейпинг (кинематик и кинезиотейпинг) ускорява оздравителните процеси в организма след травма и някои лимфедеми (Фиг. 2)

 

 

                  

               преди апликацията                                                     след апликацията

 

Фиг. 2, Лимфатичен тейп след травма на коляното. Видно е на втората снимка, че в зоната, където са били “пипалата” на апликацията няма вече кръвонасядания или те са намалели.

 

 

Познавайки анатомията на лимфната система, физиологията и патофизиологията ѝ, и познавайки как възниква отокът (едемът) можем да направим много, за да го лекуваме бързо и ефективно (фиг 4). 

 

 

Фиг. 4, Лимфатичен тейп в лява централна зона и зона на горен крайник

 

Естествено приложението на еластичен тейпинг не би могло да бъде ефективно при всички случаи на едема / оток. При т.нар. вторични лимфедеми (след онкологични заболявания) се използват най-често техники от мануалния лимфен дренаж и специална компресионна терапия, тъй като при тях имаме премахване на лимфни възли.

 

Познаването на анатомията и физиологията на лимфната система, техниките и средствата, с които можем да помогнем (като еластичен тейпинг) ни дава възможността да бъдем най-полезни на нашите пациенти!