Профилактика

Както при много заболявания профилактиката срещу възникването е много по-ефективна, отколкото самото лечение. За да се предпазим от евентуално заболяване е необходимо да вземем навременни мерки, особено ако се намираме в рисковата група. Ето няколко мерки, които може да вземем:

 


  • Укрепване на мускулите, изграждащи поясния мускулен корсет.
  • Подобряване на стойката и позицията на тялото при седеж.
  • Подобряване подвижността на гръбначния стълб чрез различни техники и упражнения.
  • Изпълнения на всички упражнения с най-прецизната техника особено тези, които натоварват директно лумбалната зона на гръбнака.
  • Профилактика срещу заболявания пред разполагащи към дискова херния: простудни заболявания, възпалителни процеси и др.
     

Лечение

Лечението на лумбалната дискова херния може да бъде консервативно или оперативно.


Консервативното лечение се прилага в началния период на заболяването. То включва покой и ограничаване на двигателната дейност, даване на аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства. За кратък период е възможно да се проведе лечение с кортикостероиди. Прилагат се и локално паравертебрално медикаменти, но поради опастност от инфексия трябва силно да се ограничават. Прилага се също така масаж, електролечение, топли апликации, кинезитерапия и др. Неоперативното лечение се прилага за 10-15 дни в болнична или домашна обстановка. В над 90% от случаите лечебният ефект е добър и след прилагане на подходяща програма на двигателна активност укрепваща мускулатурата, оплакванията изчезват напълно.

Дълготрайните оплаквания или появата на неврологичен дефицит налагат да се преоцени лечението и да се помисли и за оперативно лечение, осебено при значителни дискови протрузии, установени при образните изследвания. Показанията за оперативно лечение са спешни и планови.

NEWS_MORE_BOXИндикация за спешна операция е остро настъпила и тежкостепенна неврологична симптоматика. Това са сфинктерни разтройства и изразен двигателен дефицит - перонеална, тибиална пареза, долна парапареза.

Оперативна намеса в планов характер трябва да се извърши при болни, при които:

  • Болките са силни и не се поддават на неоперативно лечение и инвалидизират за дълъг период болния;
  • Продължаваща сколиоза, поради анталгична поза -  мускулен спазъм;
  • Постепенно развиващи се двигателни разтройства - двигателен и сетивен дефицит.


В ритъма на интензивното ежедневие, спортът и физическото натоварване са едни от най-важните неща, които съвременният човек може да направи за своето физическо и духовно здраве. Активното спортуване поддържа теглото ни в нормални граници, намалява риска от: диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза, подагра, ревматични заболявания, но също и преждевременно изхабяване на ставите и междупрешленните пространства. Спортът, съчетан със здравословно и балансирано хранене, със сигурност би ни осигурил крепко здраве и дълъг живот.