Болката в дадена става, например лакътна става или мишницата, най-често ни кара да посетим специалист, който да установи причината за проблема. Ако не сме претърпели скорошна травма след спорт като футбол, падане от ски и др., много често причината за болката може да не се намира в самата става.

 

Меките тъкани като сухожилия, мускули, бурси, междупрешленни дискове и др. могат да предават/разпространяват болка не само в зоната на увредата, но и значително по-настрани, по-надолу от зоната, където се намира съответната структура. Или казано по друг начин не е задължително болката в определена част от тялото да се причинява от структура, намираща се в зоната на болката.


Например болка в областта на седалището може да бъде интерпретирана като болка, провокирана от т.нар. сакроиличани стави. Много често обаче това не е точно така и болката в този случай произлиза от проблеми с междупрешленните дискове в кръста (лумбалния дял на гръбначния стълб.)

 

Друг пример, който можем да дадем е при болка в раменната става, която се предава често до лакътната става или до китката и дори до дланта.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Според английския ортопед-хирург Джеймс Сириакс (James Cyriax, MD) наличието на предадена болка може да следва няколко основни правила:

 

  • 1. Предадената болка при мускулно-скелетни дисфункции не преминава срединната линия на човешкото тяло, т.е. когато имаме проблем в структури отляво или отдясно, болката е само вляво или само вдясно.

Например артрит на лявата сакроилиачна става ще провокира болки само отляво. Блокажи в ставичките, образувани между ребрата и прешлените отляво, ще провокират болки само отляво.

  • 2. Предаването на болката е най-често в периферна посока, т.е. от центъра на тялото към периферията (б.а. дистална посока).    

Например бурсит в раменната става може да провокира болка чак до китката, докато т.нар. тендовагинит в китката не провокира болка чак до раменната става. Може да има леко предаване на болката само.

  • 3. Много меки тъкани могат да провокират предадена болка. Когато имаме болка в рамото, предадена до лакътя, ние не можем да оценим дали тя идва от проблеми (б.а. лезии) в мускула, сухожилието, бурсата или връзковия апарат.
  • 4. Болката може да се предаде навсякъде в един дерматом, но не задължително в целия дерматом. Дерматомът е определена зона от човешкото тяло, свързана с един гръбначномозъчен нерв или с част от човешкото тяло още от ембрионалното развитие.

Например дерматом C5 е свързан с раменната става като предадената болка може да се разпространи, както в целия дерматом, така и само в част от него. (Фиг.1)

 


Фиг. 1 Дерматоми в човешкото тяло

 

Някои фактори повлияват значително върху разпространението (предаването на болката). 

 

  • Колкото по силен е дразнителят или причинителят на увредата или лезията толкова по-силно и по в периферията ѝ се разпространява болката.
  • Колкото по към центъра на тялото се намира лезията, толкова разпространението на болката може да бъде дистално или по посока периферията на даден дерматом.
  • Колкото по-дълбоко е разположена една структура, толкова по-голямо разпространение на болката можем да очакваме. По-повърхностно разположени структури по-малко разпространяват болката. Това правило не важи за костните структури, а само за меките тъкани в човешкото тяло.
  • Произход на засегнатата структура. Когато пациент дойде при нас за консултация и е минало доста време откакто е започнала болката винаги му задаваме въпроса: “Къде почуства първо болката?”, т.е. увредата почти винаги се намира около мястото на първата болка.
  • Разбирайки правилата за предадена болка можем да разберем по-добре източника на болката, причинена от мускулно скелетни дисфункции. Откривайки правилната структура, отговорна за дадена дисфункция и болкова симптоматика, ние имаме достатъчно кинезитерапевтични средства да повлияем. Единственото изключение от описаните правила за предадена болка е т.нар. dura mater или твърда мозъчна обвивка, която е свързана с проблемите в кръста или т.нар. лумбален дял.