Защо „Правилното функционално изследване на пациент с болка в кръста“ е важно? Правилното изследване ни насочва и към най-ефективната терапия за пациента!

 

Болката в кръста, седалището или крака не се дължи задължително на лумбална дискова протрузия (херния). По тази причина основното изследване на лумбалния дял на гръбначния стълб включва също и тестове за тазобедрената става и сакроилиачните стави. Ако имаме и един положителен тест, трябва да добавим пълно изследване на тазобедрените стави и сакроилиачните стави.


 

Наблюдаваме за:

  • Признаци, свързани с видими аномалии в структурата на гръбначния стълб (изкривявания и др.);
  • Признаци, свързани с активните движения в кръста;
  • Признаци, свързани с твърдата мозъчна обвивка;
  • Признаци, свързани с нервните коренчета (подвижност, проводимост)
  • (Гръбначномозъчни признаци).

Оглед на пациента

Всъщност, огледът започва веднага след като пациентът дойде: как върви, как седи по време на снемането на историята на проблема (анамнеза), какво показва външният му вид (дали външно показва наличие на болка например)...

 

Пациент с остри болки в кръста често предпочита да остане прав вместо да седне по време на снемането на анамнезата.

 

Пациентът може да направи навеждане на тялото в седеж без никакъв проблем (например, за да вземе нещо от чантата си) и няколко минути по-късно при изследване да не може да се наведе напред.

 

Огледът разкрива такива противоречия!

 

Добра идея е пациентът да си съблече якето, пуловера пред терапевта, а да не се скрие зад завеса в някоя кабина. В този случай бихме могли веднага да видим кои движения изглеждат болезнени и кои движения трябва да бъдат коригирани, за да се избегнат рецидиви.

 

След като сме снели анамнезата, пациентът застава пред огледало в кабинета, а ние сме зад пациента и оглеждаме за:

 

  • 1. Признаци, свързани с видими аномалии в структурата на гръбначния стълб (изкривявания и др.)

Ъглова кифоза, въпреки че може да бъде безвредна (ерозия на два съседни диска), може да бъде индикация за проблеми в гръбначния стълб (фрактура, дължаща се на остеопороза, метастази или локален деформитет на костта). 

Необходимо е образно изследване, за да се изясни естеството на деформацията, преди да се насочим към терапевтични техники!

Може да се опипа издатина в гръбначния стълб в изправен стоеж, когато си плъзгаме пръстите надолу по бодилковите израстъци на прешлените. Това може да показва наличието на спондилолистеза (разместване на прешлените един спрямо друг). Това не означава непременно, че моментните симптоми също са причинени от спондилолистезата (Необходими са допълнителни образни изследвания!).

 

  • 2. Разлика в дължината на крайниците

 

Как да открием разлика в дължините на крайниците без образно изследване? 
Има няколко признака, показващи разлика в дължината на крайниците, когато всички те сочат в една и съща посока, тогава има разлика в дължината на крака. Най-често в практиката измерваме разстоянието от таза до вътрешната част на глезена.
Ако е установена разлика от 1 см, тогава най-вероятно няма връзка с моментните симптоми.

Също така е полезно да се наблюдава равномерното разпределение на телесното тегло върху двата крака. 

  • 3. Отклонение в позата (Девиация) – анталгична поза

Флексионна девиация?

Пациентът е блокиран в сгъната напред поза на тялото, екстензията (изправянето) е много ограничена и болезнена: най-вероятно това е резултат от остро медианна протрузия (херния).

 

Ако има девиация откъм тазобедерената става, а не от лумбалния дял, подозираме проблем в нея.

 

Странична (латерална) девиация?

Латералната девиация може да е клинично значима или без клинично значение.
Латералната девиация с ротационен компонент (със завъртане на тялото) се дължи на сколиоза и следователно е почти без значение, тъй като не е свързана с настоящите симптоми.

Как да открием сколиоза: при флексия на трупа, едната страна на гърба е плоска, а другата страната е извита.

Латерална девиация с ротационен компонент е значима: това е анталгична поза и следователно е свързана със симптомите на пациента. 


В продължението - шест типа латерална девиация, всички свързани със симптоматично вътрешно разместване.