Ежедневно извършваните стъпки могат да са добро упражвение за подобряване на сърдечното здраве при тези, които страдат от сърдечна недостатъчност, сочат учени. Ново проучване разглежда данни от пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност и ефекта от продължително вървене през деня за здравето им.


Сърдечната недостатъчност е хронично състояние, което се влошава с продължение на времето. Поради друго усложнение сърцето става неспособно да изтласква необходимата за организма кръв. Някои от усложненията, предпразполагащи към сърдечна недостатъчност, са диабет, хипертония, аритмия и преживян сърдечен удар. Някои от другите рискови фактори, които могат да доведат до сърдечна недостатъчност, са тютюнопушене, употреба на алкохол и застоял начин на живот.


За сърдечна недостатъчност няма установен лек, но има много видове лечения и процедури, които могат значително да забавят влошаването на състоянието и да позволят дълга продължителност на живота. Използват се определени медикаменти, които да увеличат способността на сърцето да изтласква повече кръв. В други случаи може да се наложи поставянето на пейсмейкър – хирургически имплантирано в организма устройство, което изпраща електрически импулси към сърцето. Целта на електрическите импулси е да поддържат стабилен, умерен сърдечен ритъм, който да не пада под нормалния.Един от рисковите фактори за сърдечна недостатъчност е заседналият начин на живот. Той може да доведе до затлъстяване и метаболитен синдром, както и някои сърдечно-съдови заболявания. За застоял начин на живот се смята дефицит на физическа активност, като по-голямата част от деня е прекарана в легнало или седнало положение.


Оказва се, че липсата на движение може да има директна връзка със сърдечната недостатъчност. Вървенето навън е добър показател за физическа активност и учените са открили отношението между направените през деня стъпки и подобряване на някои от симптомите на сърдечна недостатъчност. 


Данните са взети от специални устройства, които доброволците са носели през деня. Подобно на смарт гривни, тези устройства измерват направените стъпки през деня, както и някои показатели за сърдечната функция. Пациентите също са докладвали за симптомите си. От всички тези данни, учените са установили, че колкото повече стъпки са направени през деня, толкова по-добри показатели ще показват устройствата.


Точните измервания на устройствата са една от причините те да започнат да се използват при следенето на сърдечна недостатъчност и други сърдечни заболявания. Те предоставят възможност за проследяване на показателите на сърдечна дейност без допълнително неудобство на пациентите.

 

Референции:
 University of Michigan. (2023, July 26) Increased step count linked to better health for people with heart failure. 
Association Between Wearable Device Measured Activity and Patient-Reported Outcomes for Heart Failure, JACC: Heart Failure (2023). DOI: 10.1016/j.jchf.2023.05.033