Когато нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, в повечето случаи не е. По отношение на фитнеса и ползите от него обаче се наблюдава едно много интересно изключение от това правило. То касае някои краткотрайни, но високоинтензивни тренировки, които всеки би предпочел пред продължителните фитнес натоварвания.

 

Скорошно проучване проследява ползите от кратките, но интензивни тренировки за сърдечносъдовата система и установява, че те са дори по-високи от тези при традиционните, продължителни и по-слабо натоварващи мускулатурата упражнения.


 

Проучването доказва, че с десетминутна тренировка, по време на която интензивното натоварване на организма е в рамките на едва 1 минута, може да се постигнат значителни ползи. Според учените всякакъв тип оправдания от това, че фитнес тренировките са твърде изтощително занимание вече биха били безпредметни.

 

Едноминутна интензивна тренировка – последни данни за ползите й

Учени от университета МакМастър в Канада проследяват ефекта от краткотрайното, но интензивно натоварване при хора, при които ефектът би бил най-забележим и лесен за отчитане – мъже на средна възраст, водещи предимно заседнал начин на живот.

 

В рамките на 3 месеца няколкостотин доброволци, отговарящи на тези изисквания, участват с специално проучване. Разделени са на две групи – първата възприема фитнес режим с краткотрайни (десетминутни), но интензивни тренировки 3 пъти седмично. Режимът на втората група включва стандартни фитнес тренировки и кардио упражнения, с продължителност около 50 минути и също провеждани 3 пъти на седмица.

 

Схемата на интензивно натоварване на пътрвата група е специално разработена от учените, целящи да установят ползите от този тип фитнес тренировка. Тя включва следните компоненти:

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • 2 минути загрявка;
  • 3 двайсетсекундни интензивни натоварвания, под формата на максимален спринт на велосипед, велоергометър или тренажор;
  • 3 двеминутни умерени натоварвания на съответния уред след всяко от интензивните упражнения;
  • 3 минути разтоварващо натоварване в края на целия цикъл;

 

Цялата комбинация трае точно 10 минути, в който период интензивното натоварване за мускулатурата продължава 1 минута. Важно е да се отбележи, че това натоварване е максимално и не се пестят сили.

 

При втората група е прилагана 5 пъти по-продължителна тренировка на съответния уред, но с умерено натоварване и без интензифициране на упражненията.

 

След края на тримесечния период е установено, че краткотрайните интензивни фитнес тренировки не само пестят време. Ефектът от тях по отношение здравето на сърдечносъдовата система и контрола на кръвната захар е напълно съизмерим с тези на продължителните умерени тренировки.

 

В допълнение специалистите отчитат и 3 специфични ползи. Интензивното натоварване на мускулатурата, при което тя е доведена до максимума на възможностите си за кратко време, спомага за:


1. Забавяне експресията на определени гени, свързани със стареенето;
2. Поддържане баланса в нивата на хормона на глада;
3. Бързо изгаряне на излишните мазнини;

 

Докзаният ефект на интензивните фитнес тренировки и фактът, че спестяват време, ги прави първи избор на много специалисти и инструктури. Важно е обаче те да бъдат съобразени с особеностите на всеки спортуващ човек, за да се гарантира, че няма да се стигне но опасни последствия.