Бронхиалната астма представлява хронично възпаление, което засяга дихателните пътища и предизвиква обструкция. Поради тази причина характерната симптоматика е отстрана на дихателната система, като кашлица, задух и други.

 

Изследователи от Университета на Източна Англия правят проучване, с което да проверят дали насърчените интервенции с включена физическа активност при хора с астма, могат да подобрят техните симптоми и качеството им на живот.


 

Видовете упражнения, които са включени в интервенциите, са силови, аеробни и тренировки със съпротивление. Учените наблюдават подобрения в състоянието и симптоматиката на пациентите с астма, въпреки техните затруднения при тренировките.

 

Трудностите при различните физически активности обикновено се появяват, защото масово групово провежданите тренировки не са подходящи за хора с допълнителни здравословни проблеми.

 

Въпреки това обаче, има много алтернативи, които биха могли да бъдат от голяма полза за пациентите с астма. Пример за такива са дигиталните интервенции, като видео срещи, смарт часовници и мобилни приложения за тренировки. Те биха могли да дадат възможност на пациентите да изпълняват различни тренировъчни програми в домашни условия.

 

Подробности относно интервенциите и проведеното проучване са публикувани в Journal of Health Psychology.

 

Физическата активност при пациентите с астма е от голяма важност. Практикуването на повече от 150 минути седмично умерени до енергични упражнения има големи ползи за здравословното им състояние, включително подобрена белодробна функция и контрол на астмата.

 

Проф. Андрю Уилсън от Медицинското училище в Норич към Университета на Източна Англия препоръчва поддържането на добра физическа активност при пациентите с астма.

 

Екипът от изследователи проучи различните видове интервенции, които са предназначени да насърчават физическата активност при възрастни с астма.

 

Те разглеждат 25 отделни изследвания направени в цял свят, които включват 1849 участници с астма, за да видят дали техните симптоми и качество на живот са се променили благодарение на интервенциите.

 

Резултатите показват, че насърчаването на физическата активност значително подобрява качеството на живот на хората.

 

След тяхното започване повечето пациенти стават постоянни и повишават своята физическа активност, намалява времето, което те прекарват седейки на едно място и най-важното - понижава се тяхната астматична симптоматика.

 

Всички тези фактори повлияват доброто цялостно състояние на човека в дългосрочен план.

 

Източници:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/13591053211059386