Мускулите на бедрото се разпределят в три групи – предна, задна и медиална (вътрешна). Предната група включва мускули, започващи от таза и бедрената кост и завършващи в горната част на подбедрицата. Движенията им се изразяват в тазобедрената и колянната става.


В тази група се включват три мускула – musculus sartorius, четирите глави на quadriceps femoris и musculus articularis genus. Мускулите от тази група са предимно сгъвачи в тазобедрената става и разгъвачи в колянната.


Мusculus sartorius или наричан още шивашки мускул е дълъг и с лентовидна форма. Той прекосява предната повърхност на бедрото отгоре и продължава надолу – медиално. Неговата функция се изразява в сгъване на подбедрицата и завъртане на бедрото навън. Освен това подпомага сгъването на бедрото.Подходящите упражнения са свързани с пряката функция, която изпълнява мускулът. Не се тренира с упражнения, които да са специфични за него, а поема достатъчно натоварване при упражнения и за други мускулни групи. При изправен стоеж и сгъната на 90 градуса тазобедрената става се изпълняват вътрешни ротации – изнасяне на единия крак към другия крак чрез кръгообразни движения.


Musculus quadriceps femoris се разделя на четири глави. Заема предната и частично страничната част на бедрото. Най-дългата му глава се разполага почти по цялото протежение на бедрото. В крайната част на бедрото четирите глави завършват в общо сухожилие, което се закрепва за основата и страничните ръбове на колянното капаче.


Подходящо упражнение са нападите - многоставно, базово упражнение, натоварващо както бедрата, така и седалищната мускулатура. Упражнението може да се изпълнява със собствено тегло, с дъмбели или с щанга зад врат. Освен това може да се изпълнява на място или под формата на разходка, т.е. без връщате назад след всяко изпълнение. Упражнението спомага за сила, издръжливост, оформяне и балансиране на мускулите и мускулния тонус. Изпълняват се 3-4 серии по 15 повторения.


Третият мускул от предната група е musculus articularis genus. Той е малък мускул, който има отношение към разтягане на ставната капсула.