Опашната кост (coccyx, os coccygis) е кост, намираща се в крайния сегмент на гръбначния стълб. Тя е изградена от срастването на последните недоразвити от 3 до 5 прешлена.

 

Фрактура на тази кост може да се получи в резултат на падане от високо върху седалището или чрез директен удар в тази област.


 

Упражненията при травма на os coccygis целят да подпомогнат бързото и правилното възстановяване. Въпреки това, подобно на фрактурите при други кости, са необходими няколко седмици активна почивка, в зависимост от тежестта на травмата, преди да започне натоварването.

 

Консултацията при лекар специалист е много важна преди започването на каквито и да е упражнения, насочени към тази област.

 

При тренировка на мускулите, намиращи се в областта на седалището, се редуцира рискът за бъдещи травми, по-този начин се засилва и кръвния поток в тази посока, което подпомага възстановяването.

 

Облекчаване на болката може да се постигне чрез разтягания на подколенните сухожилия. Фрактурата на опашната кост сама по себе си причинява силна болка директно върху костта.

 

В резултат на почивката и залежаването през първите седмици от възстановяването тази болка може да се засили заради стягане и скованост на подколенните сухожилия.

 

За тяхното разтягане човек с такава травма може да практикува следното упражнение - застава изправен с леко свити колене и ръце отстрани, след това се свива десния крак в коляното, хваща глезена с дясната си ръка и издърпва назад, докато обувката се удари в задните части. Това положение се задръжа за 10 секунди, преди да се отпусне. Повтаря се с двата крака.

 

Друго упражнение за редуциране на болката в опашната кост и сакрума е аналното заключване.

 

При него човек застава прав с леко свити колене и ръце встрани. От тази позиция трябва да се стегнат мускулите на аналния сфинктер и се задържат здраво за 10 до 12 секунди преди да се отпуснат. По време на упражнението за стягане, гърбът и коремните мускули също са ангажирани и стегнати. Извършва се три до пет серии от по 10 стягания.

 

След седмици на бездействие извършването на леки повдигания на торса също може да помогне при укрепването на опашната кост, да се изградят нови мускули и да се поддържат силни.

 

Упражнението се прави, когато човек е легнал по гръб с медицинска топка между ръцете си. Коремните мускули се стягат докато той повдига горната част на торса си. Ръцете са изпънати и топката е навън и далеч от тялото. Когато горната част на торса е перпендикулярна на пода се задръжа в тази поза за няколко секунди, преди отново да се премине в легнало положение. Повтаря се до появата на умора.

 

По време на възстановяването от фрактура на опашната кост, намирането на удобна позиция за сядане е често много трудна задача. В резултат на което, компенсирайки наличната болка, стойката и нормалната поза на тялото може да се наруши.

 

Упражненията за облекчаване на седенето могат да подпомогнат за редуциране на болката, като същевременно подобрят стойката.

 

Най-лесното е човек да седне на стол върху голяма и дебела книга. Той сяда върху нея, позволявайки на опашната кост да виси от задния ѝ край. В това положение се стои с изправен гръб толкова дълго, колкото може.

 

Възстановяването е бавен процес, който изисква търпение.

 

Източници:

https://www.livestrong.com/article/481492-fractured-tailbone-exercises/