Плуването е добър фитнес избор за всеки един човек, особено за онези, които имат физически проблеми или за които останалите форми на физическо упражнение е болезнено. То е чудесен спорт за цялото тяло, подходящо е за хората, страдащи от артрит, мускулно-скелетни проблеми или проблеми с теглото
 
Водата поддържа ставите или крехките кости, които биха могли да се увредят от упражненията, които извършваме на суша. Когато сме потопени във вода до кръста, тялото ни е натоварено само с 50% от своята тежест, когато водата покрива гърдите – 25 – 35%, а при потапяне до врата – само 10%. 
 
Спортистите използват водата, за да се възстановят след нанесена травма. Страдащите от артрит или други подобни затруднения използват водата, за да се тонизират, раздвижат и да се лишат от болката и сковаността
 
Плуването е препоръчителен спорт и за хората, които страдат от астма, тъй като топлият влажен въздух не причинява такова дразнене на дихателните пътища, както повечето други физически упражнения.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Експертите обясняват, че плуване не е просто упражнение, улесняващо тялото, то е чудесен начин да стопим излишни килограми. Водният спорт стяга всички главни групи мускули, включително раменете, гърба, корема, краката, бедрата. И тъй като водата има съпротивление, което е 12 пъти по-голямо, спрямо въздуха във всяка посока, може да ни помогне за повишаване на издръжливостта.