Какво представлява пириформис синдром?

За да разберете какво представлява този синдром ще започнем първо с това какво е пириформис. Това е крушовидният мускул (m. Piriformis, Пириформис), който се намира в задната част на тазобедрената става и седалището, успоредно на средния седалищен мускул (m. gluteus medius). Началните залавни места са му върху кръстцовата кост (os sacrum). Пириформис преминава през отвора, където се спуска и седалищния нерв (n. ischiadicus) и завършва върху главата на бедрената кост. При около 10 - 15 % от човешката популация седалищният нерв преминава през влакната на крушовидния мускул.

 


Какво действие има крушовидният мускул?

Пириформис, при анатомична позиция на човешкото тяло (изправено тяло) е външен ротатор в тазобедрената става, което означава, че е важен стабилизатор в областта на тазобедрената става, таза и участва в осигуряването на т.нар. “централна стабилност” (core stability). Централната стабилност означва правилна, координирана работа на група мускули в областта на долната част на трупа осигуряващи стабилно тяло и оттам правилни и координирани движения на горните и долните крайници.

 

Често с промяната на различни позиции пириформис променя и своето действие. При сгъната позиция в тазобедренаата става той вече работи като вътрешен ротатор (например при седеж на стол, в кола и др.) Основната му цел е стабилизация на главата на бедрената кост в тазобедрената става. При седяща позиция на човек пириформис участва в абдукцията на тазобедрената става (ТБС), например при преместване от един стол на друг без изправяне, при преместване на краката извън колата преди излизане от нея и ставане. Пириформис стабилизира ТБС при извъртане (ротиране) на трупа също така участва при стабилизиране на таза например при ставане от седалка в движещ се автобус. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Тъй като при 10-15% от хората, целият седалищен нерв или част от него преминават през Пириформис преди да се спусне надолу по крака. Това обстоятелство може да причини „Пириформис синдром”, който е причина макар и не толкова честа за болки по хода на нерва чак до петата, както и болки в областта на седалището. Скъсеният и напрегнат крушовиден мускул притиска седалищния нерв, което причинява симптоматика. При участието на пириформис в толкова много ежедневни двигателни активности на човек не е учудващо появата на умора в него, повишаване на неговия мускулен тонус и скъсяване, а оттам и поява на болезнени симптоми, умора, тежест в областта на седалището и целия крак.

 

Пириформис синдромът често се обърква с травми в задната бедрена мускулатура или т.н. ишиокрурална мускулатура. Също така може да се обърка с предадена болка от притискане на нервно коренче в областта на лумбалния дял на гръбначния стълб!

Кинезитерапията (физиотерапия) е едно от основните средства за справяне на синдрома, включващо релаксиращи (намаляващи тонуса на мускула) нервно-мускулни техники, мануална терапия, самостоятелен стречинг, приоцептивни упражнения в областта на тазобедрента става и тялото и др.

 

Правилната функционална диагностика от страна на кинезитерапевта, правилно снета история/анамнеза на проблема могат да разкрият общата клинична картина на проблема и да помогнат за подбирането на точните кинезитерапевтични средства и методи за лечение и повлияване на болката.