Спарингът сред професионалните, които практикуват смесени бойни изкуства - ММА, може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху техния мозък според някои ранни изследвания.

 

Учени разкриват, че по-честите спаринг сесии повишават вероятността от появата на промени в мозъчната структура, които са свързани с мозъчно увреждане.


 

В тези случаи обикновено се забелязва хиперинтензитет на бялото вещество в мозъка, което е предпоставка за появата на съдово увреждане, в резултат на чести травми на главата.

 

Изследователите разкриват още, че по-честите тренировки на смесени бойни изкуства могат да бъдат свързани с увеличаване на размера на каудалното ядро. Това е централна част от мозъка, която се асоциира с извършването на различни движения, ученето, паметта, различните емоции и чувството за удоволетвореност.

 

Съществуват теории, които биха могли да обяснят по-големия размер на това ядро. Една от тях е, че хората, които тренират по-често, могат да станат по-добри в избягването на удари и наранявания по време на битка. Изпълняването на контролирани движения също би могло да обясни промяната в размера на каудалното ядро.

 

В проучването са включени 92 активни професионални ММА бойци, които използват ритници, юмруци и други движения по време на спаринг.

 

Средната възраст на участниците е 30 години, от които 85% са мъже. Включените в проучването са от различни етнически групи.

 

По време на изследването практикуващите са участвали в средно 9 професионални двубоя по смесени бойни изкуства, като отделно всяка седмица имат по 10 спаринг сесии.

 

След провеждането на ядрено-магнитен резонанс на бойците, резултатите от теста са сравнени с количеството тренировки, в които всеки един от тях участва.

 

При анализ на получените данни, изследователите установяват, че по-големият броя на спаринг сесиите всяка седмица се свързва с повече промени в бялото вещество, но също така и с наличието на по-голямо каудално ядро.

 

Въпреки някои недостатъци и необходимостта от допълнително проследяване на възможните въздействащи фактори, направените разкрития биха могли да дадът информация на практикуващите и на общността за потенциалните рискове и ползи от различните смесени бойни изкуства.

 

Резултатите от проучването са представени на годишната среща на Американската психиатрична асоциация (APA) за 2022 г.

 

Референции:

https://www.medscape.com/viewarticle/974698#vp_1

https://medicalxpress.com/news/2022-05-martial-arts-fighters-brain.html