При образуване на тромби във вените, в повечето случаи се запушва и лумена на кръвоносния съд.
 


В случаите, когато запушването на съда е съчетано с възпаление на стената на вената, състоянието се нарича тромбофлебит. Най-често възпалението не е локализирано само в един съд, а обхваща няколко съседни вени.
 


Обикновено тромбофлебитът засяга вените на долните крайници и по-рядко тези на горните крайници и тялото.
 В зависимост от дълбочината на която се намира засегнатият кръвоносен съд, се разграничават  повърхностен тромбофлебит и  дълбока венозна тромбоза.
 


При повърхностния тромбофлебит, съсирека се образува във вена, намираща се до повърхността на кожата.
 


Когато тромбът се формира в дълбок кръвоносен съд, намиращ  се в мускулите, говорим за дълбока венозна тромбоза.  
 


При образуване на съсирек в дълбоките вени, риска от белодробна емболия е значителен. В случай, че тромбът не е фиксиран към венозната стена или поради някаква причина се откъсне, с венозния кръвоток лесно може да  достигне до белите дробове и да запуши кръвоносния съд, по който кръвта преминава от сърцето към белите дробове или някое от неговите разклонения. Това усложнение се нарича белодробна тромбоемболия. Ако откъсналото се парче от тромба е голямо, заболяването може да има и фатален край.
 


В здрав организъм, с нормално функционираща кръвоносна система, не би трябвало да се образуват съсиреци. Най-честите причини за формиране на тромби са:

  • стесняване или разширяване на кръвоносен съд
  • забавено или „завихрено“ кръвообръщение
  • увреждане на стената на кръвоносния съдОсновните рискови фактори за нарушаване на  правилното кръвообръщение и образуване на кръвен съсирек са:

  • обездвижване- Риска от образуване и откъсване на тромб се увеличава при продължително седене при пътуване със съмолет или автомобил, например. При залежаване за дълъг период от време, поради травма и тежко заболяване, кръвния поток от долните крайници към сърцето се забавя, и се създават условия за образуване на кръвен съсирек.
  • прекаран инсулт
  • парализа на крайниците
  • генетична предразположеност към тромбообразуване -установено е, че риска е повишен при хора, който имат роднини с разширени вени или страдащи от тромбофлебит.
  • пейсмейкър или катетър на централна вена- Катетрите, които се използват  за медикаментозно вливане или парентерално хранене, освен че забавят кръвния ток, могат да наранят лумена на съда и да доведат до образуване на тромб.
  • по време на бременност или непосредствено след раждане, когато налягане във вените на таза и долните крайниците е повишено.
  • приемане на орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия. Хормоналните препарати повишават скоростта на съсирване на кръвта и са реален риск за образуване и откъсване на съсирек.


Симптомите характерни при тромбофлебит са затопляне, зачервяване, оток и повишена чувствителност в зоната около засегнатия съд, когато се касае за повърхностна вена.
 


Когато е засегнат дълбок кръвоносен съд, се наблюдава подуване на крайника, повишена чувствителност и засилваща се болка, при изправяне или ходене. Възможно е повишаване на телесната температура.
 


Специалистите обаче предупреждават, че често симптомите отсъстват или са толкова слаби, че пациентите ги игнорират.
 


Особено опасно е, когато тромба се откъсне и чрез кръвния поток се пренесе към сърцето, а от там до белодробната артерия. Ако съсирека е много голям и запуши цялата артерия или нейно разклонение, това може да има и фатален край.

 


Лекарите съветват, още при първите симптоми или при някакво съмнение да се направи консултация със специалист.