Невралната терапия е вид инфилтративна техника, с която в точките на максимална болезненост се инжектират медикаменти. Но от значение е и предварително прецизиране на диагнозата.


Невралната терапия е метод за разпознаване и обезвреждане на огнищата на хронично възпаление. Тя представлява инжекционни терапия, която се провежда с локални анестетици. През последните години интересът към нея постепенно се увеличава, като към момента все повече лекари физикална терапия я включват в комплексното лечение на редица заболявания съпроводени с болкова симптоматика.


Лечението на болката или на функционалното разстройство се осъществява чрез инжектиране на малки дози локални анестетици в определени точки от областта, която имаме за цел да третираме. Инжектирането може да бъде на различни нива – кожа, мускули или периферни нерви.Важно е да се отбележи, че целта не е временен обезболяващ ефект, а въздействие върху регулационната система на организма, както и върху тонуса на вегетативната нервна система.


Показания за терапията

При различни функционални разстройства – както невро-вегетативни, така и невро-соматични. Освен това при хронична болка, която не се повлиява от конвенционалната терапия. Терапията може да се използва и като допълващо лечение при тежки патологични случаи.


Болковата симптоматика, която се третира с невралната терапия може да бъде с различна етиология – травма (навяхване, счупване), възпаление, дегенеративни промени по ставите. Подходяща е и при различни видове главоболие, проблеми с кръвообращението и при някои заболявания на вътрешните органи.


Терапията е подходяща при нарушения в слъзния апарат, движението на клепачите, при смущения на гласовия апарат, включително някои алергични заболявания – например астма. По отношение на храносмилателния тракт – терапията е подходяща при запек, синдром на раздразненото черво и други.


Методът се прилага още при симптоми, свързани с проявите по време на климактериума, хронична умора и депресии.


Методът може да се съчетава и с други видове терапия, а прилагането му е подходящо както в острата фаза, така и в хроничната.


Точките, в които се инжектира анестетикът могат да бъдат както биологично активни точки, използващи се в акупунктурата и акупресурата, така и тригерни. В някои случаи анестетикът се инжектира в огнището с хронично възпаление или в нервни стволове и ганглии.


Обикновено се изискват няколко процедури, като между тях има период на изчакване, който обикновено е в рамките на 7 до 10 дни. Взависимост от състоянието е възможно и през 30 дни. След всяка процедура се дава почивка в рамките на около 30 минута, преди пациентът да напусне. От значение е, че се използват фини игли, които не причиняват допълнителен дискомфорт и болка.


В някои случаи и една процедура е достатъчна, но в повечето са необходими от 2 до 5 посещения. Значение има давността на проблема и възрастта на пациента. А при патология като дегенеративни заболявания на ставите могат да бъдат необходими курсове в рамките на няколко месеца до година.