Експертите не от вчера ни обръщат внимание, че активната почивка ни носи повече ползи за здравето и поддържането на кондиция. Само че едно африканско племе ни дава добър пример да се замислим дали това наистина е вярно. При това племе физическата активност далеч не е по-висока, от тази която водим при съвренния начин на живот. Защо обаче хора от хадза боледуват по-рядко?


На този въпрос се спират изследователи, които изучават в подробности начина на живот на танзанийското племе. Заключенията им са публикувани не къде да е, а в Proceedings of the National Academy of Sciences.


Основните занимания на хората от хадза са лов и събиране. При предишни изследвания е установено, че в племето се радват на отлично сърдечносъдово здраве, завидна обмяна на веществата, нормално кръвно налягане и ниво на холестерола до напреднала възраст. Сега изследователите се съсредоточават върху начина, по който си почиват хадза. Времето, което хората са в движение всеки ден е само 2-3 часа - измерено и засечено със специални уреди. В продължение на 10 часа те са по-малко активни, което много наподобява на нашия режим на двигателна активност и уседналост. 


От къде идва различието тогава? Защо заседяването при западния стил на живот ни носи повишен риск от сърдечносъдови, диабет тип 2, дори при наличие на физическа активност, а при тях - не.


Изследователите намират отговора. Когато почиват, хадза седят директно на земята или са в клекнала позиция. При последната обаче се извършват съкращения на мускулите, които не се наблюдават при седене на стол. Тази мускулна активност е 40% по-висока дори отколкото при ходене!

 
Вероятно нашият организъм е приспособен на мускулна активност и в състояние на покой, предполага главният изследовател Браян Ууд от Калифорнийския университет, САЩ. 


Когато мускулите не се използват, организмът отделя по-малко ензими, които разглаждат мазнините. Вследствие на това стойностите на липидите в кръвта се качват, натрупва се холестерол в артериите и растат другите маркери, насочващи към налични сърдечносъдови проблеми. 


С други думи почивката на дивана или с вдигнати крака може повече да ни навреди, отколкото да ни помогне, дори и да тичаме от време на време.


Очевидно се налага да преосмислим начина си на почивка, като се водим от времето на мускулна активност, а не точно и само на двигателна такава.

 

Мускулната активност може да се постигне и при статично положение при подходящи упражнения и пози, една от което можем да изпълним сами и без инструктор – клечането. Помислете дали през деня нямате задължения, които можете да изпълните по този начин – играта с детето или домашния любимец са първите спонтанни предложения. Могат да се добавят някои домакински дейности, а защо не и съвсем целенасочено да се апликира или поработи на лаптопа така.

 

Резултатите от изследването вероятно дават и едно от обясненията защо йогата и тай чи работят толкова добре в полза на здравето. Сега е моментът да ги проучим и опитаме, нали?!