Неправилната стойка може да се придобие както при деца, така и при възрастни. Крайно недостатъчно е единствено следеното за поддържане на гръбначния стълб изправен. Причината е, че когато няма добре развит мускулен корсет, който да го поддържа, постепенно слабите мускули се уморяват и отново се заема порочната поза, която с течение на времето може да предизвика и изкривяване на гръбнака в различна степен (към първа част на материала).


Освен упражненията в колянна опора - например т. нар. котешко гръбче е подходящо да бъде изпълнявано и изнасянето назад на единия крак и срещуположната му ръка напред. По този начин се упражняват не само мускулите от т. нар. мускулен корсет, но се прави и разтягане на гръбнака. Правят се поне 10-15 повторения в началото, като се сменят последователно срещуположната група ръка-крак.


При наличие на шведска стена подходящо упражнение е с ръце хванати за стената, на ниво на диафрагмата и изтегляне максимално назад, без да пускаме. Отново задържайки хвата, след максимално разтягане се прави клек и изтегляне на тялото единствено чрез ръцете нагоре. Упражнението се прави бавно, за да се осигури максимално обтягане, а повторенията могат да бъдат в рамките на 5-6.Друго упражнение от шведска стена е с гръб към стената и хват за горните стъпала, краката се сгъват в тазобедрените и коленните стави, след което се имитира каране на колело в рамките на 10-15 секунди или взависимост от издръжливостта.


От страничен лег и за засилване на абдукторите (мускули, осъществяващи изнасяне на крака встрани) на тазобедрената става са подходящи повдигания на свободния крак, при възможност и срещу съпротивление със закрепване на тежест на глезена или с ластици. Правят се 8-10 повторения, след което се сменя крака.


От тилен лег подходящи са коремните преси с изнасяне на тялото вляво и вдясно, с последователното им редуване. Друго подходящо упражнение от същата позиция е повдигане на краката последователно един след друг или едновременно. По този начин чрез двете упражнения се тренира съответно горната и долната част на коремните мускули, а те имат значение за поддържане на изправения стоеж.


В заключителната част са подходящи упражнения за разпускане на мускулите – клекове до стената и/или ходене с дълбоко вдишване и издишване.


Библиография:
1.    Специализирани кинезитерапевтични програми при гръбначни изкривявания, Митова Ст., Благоевград, 2018 г.