Не е важно времето, което прекарвате във фитнес залата – това, което наистина е от значение, е начинът, по който използвате това време. Така, например, изследване в журнала Frontiers in Physiology ни информира, че може би човек се нуждае от по-малко тренировки, отколкото някога сме си мислели.

 

Учените откриха доказателства за мускулен растеж само след пет тренировки за една мускулна група. За да са напълно сигурни в резултатите, екипът използва магнитно-резонансна томография, за да сканира мускулните промени. Доколкото ни осведомява публикацията, екипът дори е изчакал около 96 часа след приключване на тренировката, преди да анализира резултатите. Това изчакване обаче си има свое основание – да не се сбъркат резултатите с следтренировъчното напомпване.


 

На теория, всяко резистентно упражнение може да накара мускула да расте. Смесените упражнения обаче, които тренират наведнъж по повече мускулни групи, оптимизират най-пълно времето, прекарано в залата. Между тях можем да споменем следните: лег, клек с щанга, мъртва тяга, раменна преса, кофички и набирания.

 

Като допълнение към данните, учените откриват, че 4 упражнения са напълно достатъчни, за да се стимулира нов мускулен растеж. Имайки това предвид, тренирането на мускул пет пъти за една седмица може да е малко прекомерно. Вместо това се стремете да тренирате всяка мускулна група два до три пъти седмично. Ще са нужни минимум две седмици преди мускулите да започнат да отговарят на физическия стрес.

 

И не забравяйте – най-голямата пречка пред тренировъчния режим сте самите вие. Наистина, животът е пълен с разнообразни социални ангажименти, които оставят малко или никакво време за тренировки. Пробвайте да се излюпите час и половина по-рано, за да се ангажирате с една кратка, но интензивна тренировка. Докато оживеният график, липсата на сън и лошата диета действително могат да ви накарат да се чувствате уморени и демотивирани, не забравяйте, че упражненията неминуемо ще подобрят настроението ви и енергийните нива.