Енергичните и изтощителни упражнения са полезни не само за тялото, но и за ума, казват учени.


Изследване установява, че интензивните тренировки, които обикновено предизвикват мускулна треска, помагат повече за подобряване на настроението, отколкото по-умереното физическо натоварване.


Учените правят заключенията си на база изследване на 11 души. Доброволците са помолени да вземат участие в две 20-минутни тренировки - една умерено интензивна и една силно интензивна.Настроението на участниците е измерено преди, по време на, непосредствено след и 20 минути след всяка тренировка.


Става ясно, че доброволците не показват подобрения в настроението след умерено натоварена физическа дейност. 20 минути след края на напрегната тренировка обаче, която предизвиква тежко дишане и болки в мускулите, участниците съобщават, че се чувстват по-щастливи и позитивни.


Психолозите смятат, че настроението се повишава след енергични упражнения - феномен, известен като „дрогата на тичащия“ - защото води до освобождаването на ендорфини.


Резултатите от изследването ще бъдат представени по време на годишната конференция на британското Дружество на психолозите в Глазгоу.