Предно позиционираната глава или forward head posture е чест компенсаторен модел в човешкото тяло. Тази неправилна позиция на главата е характерна за съвременните развити общества, където често срещани са статичните/ седящите професии и използването на модерни електронни устройства като смартфони, таблети, преносими компютри и др.

 

При този модел, главата на човек се изнася пред тялото. Тази позиция може да се заеме при хора, работещи на бюро (Фиг. 1), но често се заема и при използването на смартфони таблети и др.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Фиг. 1. Предно позиционирана глава

 

 

Фиг. 1а. Правилно позиционирана глава

 

Какво се случва в зоната на врата и горната част на тялото, когато се взираме често в смартфона, лаптопа си?

 

При тази компенсационна поза на главата мускулите по задната част на врата и тези в основата на черепа са хиперактивни, с повишен тонус и скъсени. В същото време мускулите в централната зона на тялото (коремните мускули и мускулите в зоната на кръста), мускулите на тазобедрените стави и долните крайници остават неактивни и с понижен тонус. В дългосрочен план това води до отслабването им и засилване на компенсаторния модел на предно позиционирана глава.

 

 

Фиг. 2. Предно позиционирана глава при използване на смарт телефон

 

 

До какво може да доведе тази компенсация?

Постепенно заемайки тази позиция на главата ежедневно, може да се получат най-често болки във врата, придружени и от главоболие, и световъртеж. Постоянно схаванатите рамене и схванатите мускули в основата на врата стават ежедневие.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Погледнато от механична гледна точка, главата тежи около 1/7, 1/8 от общото тегло на човек. Премействайки се напред пред тялото и поради влиянието на гравитацията се повишава риска от появата на “излизане” на междупрешленните дискове познато ни като “дискова протрузия” и “дискова херния”.

 

Протрузиите и херниите са едни от най-честите причинители на болкови синдроми, ограничения на движенията по целия гръбначен стълб, както и увреди на периферните нерви.

 

Какво можем да постигнем ние с кинезитерапия?

На първо място е обучението на пациента в заемането на правилна поза на тялото на работното място, както и правилно позиционране на компютъра, бюрото и стола така, че да не се налага главата да се позиционира напред от тялото. Т.е правилна организация на работната среда.

 

На второ място е засилването на мускулатурата в областта на корема и тазобедрените стави, което да води до подпомагане правилното позициониране на главата и горната част на тялото.


При остри случаи с болка във врата е показана мануална терапия и ефективни стречинг техники за намаляване тонуса на мускулите въвлечени в проблема.