Плочки на корема, ех, че търсена тема и може би една от темите, заемащи челна класация, щом стане дума за красиво тяло. Имаш ли си плочки на корема, значи не си дебел. Плочките на корема говорят ясно, кратко и точно, че сте във форма.
 
Но, когато плочките не се показват и депресията почуква на вратата, тогава една немалка част от хората решават да потърсят решение.
 
Има една поза, от чието изходно положение започва упражнението. Наричам я молитва. Стига упражнението да се изпълнява правилно, Ви давам гаранция, че съвсем скоро ще се сдобиете с мечтаните плочки на корема.

 

Изпълнение на упражнението за плочки на корема „Молитва”

Това упражнение е много по-приятно за изпълнение от стандартните коремни преси за натоварване на горната част на коремните мускули. Друго предимство е лесното добавяне на тежест в случай на необходимост. Потърсете във фитнес залата уреда, който ще видите във видео то. Може да постелите мека, удобна за целта и нехлъзгава подложка, за да не нараните коленете си по време на движението.
 
1. Заемете изходно положение – на колене, като преди това хванете стабилно ръкохватките с ръце и поставите тежест в зависимост от целите и възможностите си. Ако изпълнявате упражнението за първи път – сложете по-малка тежест, за да заучите упражнението по-лесно.
 
2. Заемете положение „котешки гръб”, т.е. трябва да бъдете максимално изгърбени, като поддържате тази стойка по време на всички повторения. По този начин работата на коремната мускулатура е най-активна. Дръжте ръкохватките в близост до главата – встрани от нея.
 
3. Поемете си въздух и започнете да се накланяте напред, издишвайки постепенно до момента, в който лактите ви почти докоснат пода, като стегнете мускулатурата си – „изцеждайки я”. След това започнете да разгъвате горната част на тялото си, вдишвайки постепенно и поддържайки „котешки гръб”. Спрете в момента, в който усетите, че мускулатурата си почива.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По време на изпълнението на упражнението е необходимо да усещате как работи именно горната част на коремната мускулатура. Избягвайте механичното и рязко изпълнение на упражнението. В случай, че имате повече подкожни мазнини, както и ако не владеете добре упражнението – ще се необходими повече тренировъчни часове за да почувствате, това натоварване на мускулатурата, за което споменах.
 
Правете по 15-25 повторения в работна серия в случай, че целта е релеф (с 30-40 секунди почивка). И 8-10 повторения в случай, че целта е обем (с 1 ½ минути почивка между работните серии).
 
Внимание! Винаги загрявайте преди да пристъпите към силови упражнения. Това минимализира риска от травми. За по-голряма сигурност и качество на тренировката – потърсете тренировъчен партньор и/или фитнес треньор.