При танцьорите, както и при спортистите – вероятността за травми е значително по-голяма от лица, които не се занимават с активна физическа активност. В медицината, и по-конкретно в ортопедията, съществува термин, който е свързан с конкретно и често срещано състояние при танцьори – т. нар. ходило или пета на танцьора.


Тендинитът на ахилесовото сухожилие е чест проблем, тъй като при повечето видове танци върху него се полага многократно натоварване. При често и надпраговото натоварване се води до възпаление и последващо намаляване на гъвкавостта, до риск от скъсяване при необръщане на внимание. Най-често симптомите се изразяват с болка в долната част на прасеца и петата.


При проява на клинична изява често голяма част от танцьорите, особено участващи в състезания, опитват да пренебрегнат болката и танцуват въпреки нея. Това причинява само допълнителни проблеми, като краен етап може да бъде разкъсване на сухожилието.Изкълчването или сублуксациите също са проблеми, които при необръщане на достатъчно внимание могат да доведат до усложнения и дори нуждата от оперативна намеса.


Стрес фрактурата е друго състояние, при което е налице постепенно нагнетяване на напрежение в костите, когато мускулите са уморени и не успяват да изпълняват защита при удари. Повтарящите се натоварвания предизвикват микротравми на костите, а при добавяне и на недостатъчно възстановяване, постепенно тези увреди стават все по-забележими и сериозни.


Болката в началото на изявата на клиничната картина може да бъде тъпа или в някои случаи до изключително интензивна. Предпоставки за по-ниските нива на витамин Д в кръвта, както и намаленият прием на калций-съдържащи храни. В началните стадии лечението се изразява основно в осигуряването на активна почивка, без натоварвания в продължение на няколко седмици.


Друго характерно за танцьорите състояние е т. нар. петна шпора. По-голям е рискът при плоскостъпие, както и при твърде високи сводове на ходилата. Състоянието е свързано с т. нар. плантарна фасция, която е прикрепена от едната страна към петната кост, а от другата към метатарзалните кости. Фасцията предпазва подвижните кости и стави на стъпалото от нараняване и увреждане, а също така изпълнява ролята на фиксатор, предпазвайки стъпалото от деформация. Кръвоносни съдове и нерви преминават през малки процепи във фасцията, осигурявайки хранене на тъканите.

Възпалението или дисфункцията на фасцията се нарича плантарен фасциит или известен още като петна шпора.


Врасналият нокът на крака макар и в някои случаи да звучи като маловажен проблем, може да доведе до изявени симптоми, до такава степен, че за трениращия да стане невъзможно да танцува. Най-добрият начин да бъде предотвратен този проблем е поддържането на късо подрязани нокти на краката.


Бунионът или т. нар. hallux valgus, представлява отклонение на пръстите към вътрешната страна на стъпалото, като костите и ставите също променят своя ъгъл до образуване на изпъкналост в началната част на палеца на крака.


Появата на бунион е по-често при хора, които често носят високи обувки и които имат остеоартикуларни заболявания, например някаква форма на артрит.


Метатарзалгията е болезнено възпаление в предната част на стъпалото -  непосредствено преди пръстите или в областта на т.нар. възглавнички.  Това е често срещано състояние, което може да засегне костите и ставите, като най-често се проявява в областта на втора, трета и четвърта метатарзални „главички“.


Референции:
1. Healthline
2. Mayo Clinic