Наднорменото тегло е състояние, което се характеризира с прекомерно количество мазнини в тялото.
 
Това се случва, когато се приемат повече калории, в сравнение с изразходваната енергия. Излишната енергия се съхранява под формата на мазнини в тялото. 
 
Обикновено състоянието не води до сериозни физически оплаквания, но повишава риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол. 
 
Излишните килограми могат да доведат до задух или проблеми със ставите. Наднорменото тегло понякога може да бъде наследствено, но най-честата причина за него е небалансираният хранителен режим, нездравословни хранителни навици и липса на физическа активност
 
Психологически фактори също могат да играят роля. Така например може да започнете да се храните повече, вследствие на скръб, ежедневни проблеми или стрес
NEWS_MORE_BOX
 
 
Един от най-популярните методи за определяне дали даден човек страда от наднормено тегло, е изчисляването на индекса телесна маса. Той се пресмята като разделите теглото си в килограми на височината в метри на квадратен метър. 
 
Когато резултатът е между 19 и 25, това означава, че теглото ви е здравословно. Ако индексът телесна маса е между 25 и 30, вече е знак за наднормено тегло. Когато цифрата е по-висока от 30, означава, че страдате от затлъстяване.