Стимулацията на мускулната активност може да намали риска от диабет, сочи ново проучване, публикувано в списание Cell.

Причината може да се дължи на молекула, отговорна за прецизната функция на метаболизма. Наличието й, специално в мускулната тъкан, може да доведе до натрупването на излишни килограми и развитието на диабет.

С помощта на физическата активност с цел оформяне и развиване на мускулите, може да се намали наличието на молекулата, наречена NcoR.

Изследователският екип интегрира сложни сигнални пътища, настройвайки специфичните метаболитни програми по начин, подобен на регулатор, който с помощта на специални гени, действа върху вариациите на нивата на NcoR според клетъчния тип.

Пълната загуба на молекулата може да се окаже фатална за здравето на човек, обясняват изследователите. Поради тази причина е наложително прецизно регулиране на нивата на NcoR.

Учените се надяват, че ограничаването нивата на молекулата може да подобри метаболизма на организма, което да доведе до редица ползи за здравето.

Допълнителните проучвания могат да помогнат за разработването на специални лекарства, подобряващи инсулиновата чувствителност на черния дроб и мускулите.