Един от главните приоритети на фитнес ентусиасти, атлети и всички, стремящи се към по-релефна, силна и издръжлива мускулатура, е да се избягва навлизанато в катаболитна фаза. В тази фаза мускулните групи губят не само релефния си вид, но също така маса, плътност и сила.
 
Катаболизъм, или разграждане на мускулатурата, настъпва основно при неправилно хранене, недостатъчно сън и неправилна техника на трениране. Чрез пълноценно и редовно хранене и добре изготвен план за трениране и почивка, мускулната маса може да се поддържа и да укрепва, без навлизане в катаболитна фаза.
 
На първо място, в поддържането на мускулите стоят силовите тренировки. Достатъчно е да се изпълняват 4 пъти в седмицата, като между тях има дни за почивка или кардио тренировки. Ако силово натоварване на дадена мускулна група се извършва само веднъж седмично, това не е достатъчен стимул за влакната да нарастват и независимо дали им се дава твърде много или твърде малко време за почивка между тренировките, е почти сигурно, че ще навлязат в катаболитен период.
 
Втората важна стъпка е правилното хранене - всяка сутрин, преди силова или кардио тренировка, е важно да се приемат достатъчно сложни въглехидрати с храната. Ако тялото няма достъп до тях, при нужда обръща метаболизма си не към въглехидрати, а към протеини като източници на енергия. Така, вместо да изгражда мускули, силовото натоварване, комбинирано с неправилно хранене, води до разграждане на мускулни влакна, чиито белтъчини се използват за енергия вместо въглехидратите.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Белтъчинният прием също трябва да бъде поддържан - препоръчва се около един час преди силова или продължителна кардио тренировка. Чрез захранване на организма с протеини се гарантира, че метаболизмът ще има необходимите градивни елементи за поправка на микроскопичните пукнатини и разкъсвания в мускулните влакна, причинени от натоварването. Това е сигурен начин за осигуряване на мускулен анаболизъм – нарастване на плътността и увеличаване на силата на натоварваните мускулни групи. Без приетите белтъчини, тялото няма как да поправя мускулните увреждания.
 
Третият най-важен елемент за избягване на мускулен катаболизъм е сънят. Минимум 6 - 8 часа на денонощие. Според изследване от 2010 г., публикувано в Canadian Medical Association Journal, индивиди, които спят под 5,5 часа за нощ в продължение на две седмици, губят 60% повече мускулна маса и 55% по-малко мазнини при тренировка, спрямо индивиди, които спят 7 - 9 часа за същия времеви интервал.