Мерките ограничиха до максимум възможностите ни да спортуваме. И ако това не е толкова важен проблем за хората, които така и не намират време да се погрижат малко за мускулния тонус и тялото, за тези, които полагат грижи години наред, е наистина криза.


Резултатите от едно изследване, публикувано в Medicine and Science in Sports and Exercise, могат да ни подействат успокояващо. Според учените тренираните мускули „помнят“ упражненията на молекулно ниво в продължение на дълъг неактивен период. Когато се възстанови физическото натоварване, „мускулната памет“ се задейства и ускорява възстановяването на физическата форма. Така мускулите връщат по-скоро своя обем и сила. 


Как са стигнали учените до този извод? За целта са подложили 19 младежи, които никога не са тренирали, да правят упражнения. С тази уловка, че те трябвало да тренират и натоварват мускулите само на единия крак. Това правили в продължение на 10 седмици, след което спрели тренировките за 20 седмици. Неприятното в експеримента било, че преди да възобновят тренировките младежите били подложени, освен на измерване, и на биопсия на мускулна тъкан. Последвалото натоварване включило и двата крака. 


Анализите на изследователите били на молекулно дори и генетично ниво. Те открили, че тренираният крак е запазил половината от предишната си сила дори след 20-седмичната почивка. Тренираните мускули никога не губят напълно ефектите от тренировките, казват те. Мускулите на тренирания крак се оказали по-подготвени за новите натоварвания и се развивали по-бързо. 


Тезата, че мускулите имат памет не е нова. При друго изследване преди време също се намира подобен резултат. В него възрастни хора били включени в курс по физическа подготовка за период от 12 седмици. Те, естествено, загубили до голяма степен придобитата сила през следващите 12 седмици на почивка. Но възстановили предишните постижения само за 8 седмици след това. 


Досега „мускулната памет“ на молекулно ниво се е изследвало само при животни. Например учените се открили, че при постоянно физическо натоварване се появяват допълнителни ядра, които се запазват за дълъг период без физическо натоварване. Предполага се, че тези ядра помагат на мускулите по-късно да възстановят добрата си форма. 

 

Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32079914
https://www.nytimes.com/2020/03/25/well/move/coronavirus-exercise-muscles-fitness.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0531556519307806