Честата неправилна употреба на мишка при работа с компютър може да доведе до увреждане на ръката вследствие повтарящото се напрягане.

Изтръпване, скованост, слабост в областта на предмишницата са първите признаци за пренатоварване на сухожилията и нервите от монотонните движения. Постоянното кликване върху мишката и противоестественото положение на ръката могат да доведат хронични неврити и тендовагинити, съобщава д-р Франк Бергман, председател на Германската Асоциация на невролозите.

Тази преумора и възпаления на нерви и сухожилия, може да бъде избегната, например чрез подаване команди предимно през клавиатурата или ако самата мишка бъде препрограмирана за използване предимно на среден бутон или скрол. Тя освен това е желателно да бъде подходяща за размера на ръката. Студена подложка за китката би профилактирала възпалението. Гласовите операции също са вариант.

Разбира се, и чести почивки и упражнения за ръцете не трябва да се пренебрегват. Още при първи симптоми на болка при усилие е необходимо посещение при невролог. Колкото повече се отлага, толкова по-голяма е вероятността процесът да хронифицира.