Методът Маккензи е комплексен подход при лечение на проблеми, свързани както с гръбначния стълб – предимно в лумбалната област (кръста) и врата, така и при проблеми в периферните стави. Методът е предложен и развит от новозеландския физиотерапевт Робин Маккензи през 50-те години на 20 век. 

Какво представлява методът на Маккензи за механична диагностика и терапия?

Методът Маккензи за механична диагностика и терапия е надежден процес на оценка, предназначен за всички мускулно-скелетни проблеми, включително болки в гръбначния стълб и крайниците (рамото, коляното, глезена и т.н.), както и при проблеми, свързани с ишиас, артрит, дегенеративна болест на междупрешленния диск, мускулни спазми и периодична скованост в ръцете или краката. Разработен от световноизвестния физиотерапевт Робин Маккензи през 50-те години на миналия век, този добре известен и научно изследван метод, основаващ се на диагностика и лечение, използва изчерпателна и клинично обоснована оценка на пациентите без използването на скъпи диагностични изображения (напр. ядреномагнитен резонанс). 

 

Принципите на лечение на метода Маккензи насърчават потенциала на организма да се възстановява и не включва използването на лекарства, преформирани физикални фактори (апаратна физиотерапия) или хирургична намеса.

 

Маккензи стимулира пациентите да научат принципите на метода и им дава възможност да участват в процеса на възстановяване, както и да контролират процеса, което може да намали зависимостта от друга медицинска намеса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

 

Ако се използват правилно, постижимите цели на метода Маккензи от гледна точка на успешния изход от лечението, разходите и времето са:

 

  • Точно разбиране на причините за проблема на пациента, както и добро познаване на симптоматиката;
  • Определяне най-подходящия и ефективен план за лечение;
  • Премахване симптомите и възстановяване на пълната функционалност на пациента;
  • Стимулиране на пациента да провежда самостоятелно лечение и предотвратяване на рецидиви;
  • Информиране на пациентите, ако са необходими посещения при други медицински  специалисти или допълнителни изследвания.

 

Как работи методът Маккензи?

Механичната диагностика и терапия се състои от четири основни стъпки: оценка, класификация, лечение и профилактика.

Повечето мускулно-скелетни болки са от "механичен" произход, което означава, че не се дължат на сериозни заболявания (напр. онкологични заболявания или инфекция), а в резултат на въздействието на необичайни механични сили и съответно механични промени, настъпващи в тъканите. Това означава, че определена позиция на тялото, негово движение или дейност причиняват болката.

 

Ако механична сила причини проблема, тогава е логично механична сила да е част от решението.

 

Уникален за метода МакКензи е добре определен алгоритъм, който води до проста класификация на проблемите например в гръбначния стълб. 
 
Той изработва класификация според направения преглед, според който проблемите в гръбнака се дължат основно на следните 3 синдрома:

 

  • Дисфункция – причинява се от скъсени тъкани, които в краен обем на движение на гръбначния стълб причиняват болка;
  • Промени в позата – болки в краен обем на движение (напр. в кръста) при нормални тъкани;
  • Промени свързани с междупрешленните дискове.

 

Всичките три синдрома според метода на Маккензи могат да се открият в шийния отдел на гръбначния стълб, в лумбалния отдел на гръбначния стълб (кръста) и торакалния (гръдния) отдел на гръбначния стълб. Третият синдром е свързан с феномена „централизация на болката”, което означава, че ако болката е само в кръста и не се разпространява до стъпалото (вкл. ишиас), прогнозата за благоприятния изход на лечението е значително по-добра. 


Системата механичната диагностика и терапия е предназначена да идентифицира механичния проблем и да разработи план за коригиране или подобряване на механиката и по този начин да намали или премахне болката и функционалните проблеми.

 

В най-простия и най-често срещания случай това може да означава, че придвижването в една посока може да предизвика и влоши болката (например навеждане напред от кръста), а движението в противоположната посока може да елиминира болката и да възстанови функцията. Други пациенти могат да имат болка само в края на движението или с определени функционални движения като хвърляне или качване по стълби. Чрез метода Маккензи се изследват тези различни позиции и движения, как пациентът ги изпълнява и отговора на тези движения. Интерпретирайки тази информация, физиотерапевтът определя кои от движенията и подържането на коя позиция се включват в лечението, както и необходимата дозировка при лечението.
 

Лечението по метода на Маккензи акцентира върху обучението, профилактиката и използването на техники свързани с активното участие на пациента, като се намалява намесата на физиотерапевта чрез мануални техники. Ако проблемът в гръбначния стълб все пак е по-сложен, физиотерапевтите могат да използват допълнителни физиотерапевтични техники (мануална терапия), които подпомагат лечението.