Когато говорим за манипулация, всъщност, говорим за манулна терапия (от лат. manus - ръка). Имам предвид мануална терапия, която използваме ние специалистите, които се занимаваме с лечение на болките в гръбначния стълб - лекари, физиотерапевти, хиропрактици, остеопати).

 

Манипулацията е терапевтичното средство или казано по-разбираемо техниката, с която въздействаме върху много структури в гръбначния стълб - междупрешленен диск, връзки, мускули, фасция, фасетни стави и др.Основната цел на манипулацията и на всички превантивни средства за ранно лечение е да се предотврати развитието на хронична болка в гръбначния стълб.

 

Всъщност какво точно променя манипулацията в гръбначния стълб? 

Два са основните ефекта:

 

  • Намаляване на излизането (от англ. bulging) на междупрешленния диск / протрузия / херния.
  • Неврофизиологични механизми: механорецепторите в ставната капсула и връзковия апарат се стимулират от разтягането, предизвикано от манипулацията. Манипулацията, всъщност, прави разтягане (тракция) на гръбначния стълб с цел декомпресия на притиснати нервни структури (например нервно коренче). Под разтягане разбирайте в рамките на части от милиметъра до милиметри.

Точният механизъм на въздействието на манипулацията все още не е изцяло изяснен, но има няколко теории:

 

  • Намаление на възприемането на болката, медиирана от A delta влакна, чрез промяна на възбудимостта на дорзалния рог в засегнатия сегмент от гръбначния стълб.
  • Намаляване на възпалителните цитокини и повишаване на нивата на ендорфина.
  • Най-възприетата теория е, че мануалната терапия като цяло, включваща мобилизация и манипулация на гръбначния стълб, води до по-голямо намаление на чувствителността към болка от натиск (компресия на нервно коренче).

Можем ли да въздействаме на точно определена част на гръбначния стълб?

Почти всички манипулационни техники, използвани в модерната ортопедична медицина Cyriax, са неспецифични манипулации. Ние въздействаме на голяма част от торакалния дял, когато правим манипулация в лумбалния дял (кръста), а на структурно ниво въздействаме, както върху междупрешленния диск, така и върху връзките, фасетните ставички, мускулите, фасцията и др.

Използваме следните основни техники: ротационни техники; екстензионни техники; антидевиационни техники.

 

Какви са индикациите за приложение на манипулация?

Отговорът е ясен: “Всяка дискова протрузия при липса на контраидикации”. Като контраидикации могат да се считат руптурурали дискове, твърде големи дискови протрузии, двигателни, сетивни дефицити и др. Всичко това се уточнява предварително на клиничен преглед и при необходимост образни изследвания акто компютърен томограф и ядрено-магнитен резонанс.

 

Твърде често обаче манипулацията може да не бъде изпълнена правилно и да провокира болки и усилване на симптомите.

 

Например една от най-често използваните манипулациии е ротационната манипулация (със завъртане на горната част на тялото на една страна, а долната част на другата страна), чието неправилно изпълнение може да доведе до влошаване на симптомите, дължащо се на повишаване на вътредисковото налягане (в междупрешленния диск). 

 

Това наистина е така, но като терапевти трябва да знаем, че при тези техники най-важното е използването на предварително разтягане (тракция) на гръбначния стълб преди изпълнението на манипулацията. Това гарантира сигурност при изпълнението и значително намалява шанса да се получи допълнително усилване на симптомите. Естествено манипулацията определено няма да е ефективна, ако междупрешленният диск е разкъсан (руптурирал). 

 

Наистина трябва да си зададем въпроса каква е целта на нашата манипулация и трябва да анализираме дали наистина правим манипулация на това, на което смятаме, че правим манипулация.

 

Илюзия е, че манипулацията е благоприятна и работи при всеки пациент. Обикновено намаляването на болката в кръста чрез манипулация е възможно при 2/3 от всички случаи на остри болки в кръста и при 1/3 от случаите на ишиас. Всъщност, това е логично от биомеханична гледна точка: колкото по-странично е протрузията, толкова по-трудно е да се намали, чрез манипулация. 


Така че не всеки пациент може да му се помогне с манипулации. За да разберете кои случаи са подходящи за манипулация и кои не, ние интерпретираме резултатите от анамнезата и клиничния преглед.