Прилагането на лазерна терапия е подходящо при редица заболявания, поради разнообразните си положителни ефекти за организма. Но терапията трябва да се прилага след щателна анамнеза на пациента, след който да се преценят ползите и евентуалните противопоказания.


Основни ефекти на терапията с лазерно лъчение са противовъзпалителен ефект, усилване на микроциркулацията, подобряване доставката на кислород, регенерация на тъканите, обезболяващо действие, със сравнително бързо потискане на болката.


В научните публикации, свързани с действието и ефектите на лазерната терапия се откриват единични статии, според които налице могат да бъдат и отрицателни реакции - странични нежелани ефекти в началото или по-късно по време на курса от процедури.Отрицателни реакции се свързват както с варианта на използвания режим, така и индивидуалната реакция на пациента. Най-често такъв тип реакции са налице при предозиране на лазерното лъчение по време на процедура или в хода на курсовото лечение.


Развитието на подобен тип усложнения става причина за отказ. Установено е, че при предозиране на лазерното лъчение се наблюдава разстройство на микроциркулацията в зоната на облъчване, която се запазва месеци наред след прекратяване на лазерното въздействие.


Клинично отрицателните реакции се проявяват с определена симптоматика на ниво цялостен организъм и/или локално-огнищно ниво. Наблюдавани са вариране в артериалното налягане, влошаване на настроението, поява на безспокойство, нарушения в съня. Впечатление прави фактът, че обострянето на хроничните заболявания се диагностицира в тези органи и системи, които не са подложени на лазерно въздействие.


Отрицателните реакции се разделят най-общо на първични и вторични. Първичните се проявяват по-рано – още на първата или втората процедура и са следствие на индивидуална непоносимост. Появата им е противопоказание за по-нататъшно провеждане на метода.


Вторичните прояви се наблюдават най-често в средата на курса – около пета процедура. Те се оценяват не само като „синдром на вторично обостряне”, но и като благоприятна реакция на обостряне.


Странични ефекти на терапията са налице по-често при възрастни хора, отколкото при децата. Рискът за поява при жените  е 5-6 пъти по-голям от този при мъжете. Във възрастовата група от 19- до 29-годишна възраст отрицателни реакции не се отбелязват.


Основни противопоказания за назначаване на лазерни процедури са заболявания на сърдечносъдовата и кръвотворната система. По-конкретно при пациенти, при които нозологичните единици от тези групи са с тежък ход на протичане. Такива са тежки ритъмни нарушения, кардиосклероза с изразени нарушения на коронарното кръвообращение, както и атеросклеротични процеси в мозъчните артерии. В общи линии контраиндикация са сърдечносъдовите заболявания в стадий на декомпенсация.


Някои ендокринни заболявания също са противопоказани – захарен диабет в стадий на декомпенсация, както и повишена функция на щитовидната жлеза, съответно и повишено количество на щитовидните хормони при различни заболявания – например при тиреотоксикоза.


Лазерната терапия е противопоказани още при фоточуствителност, злокачествени и доброкачествени новообразувания в малкия таз (със склонност за прогресиране), хронична бъбречна недостатъчност, менингит и други. Температурните състояния с неизяснен произход, както и някои хронични инфекциозни заболявания – например туберкулоза също са неподходящи за терапията.


Курсът на лечение се извършва най-често в 8-12 процедури. Препоръчва се процедурите да се провеждат с пауза 2-3 дни между тях.