L-карнитинът се рекламира и описва като безопасна хранителна добавка, която спомага топенето на телесни мазнини и натрупването на мускулна маса. Тя е особено популярна и се използва в редица фитнес програми за отслабване и заякване и е редовна съставка в повечето енергийни напитки, но малцина знаят какво всъщност представлява активното вещество и колко ефективно е то.
 
Карнитинът е съединение, налично в почти всяка клетка на човешкото тяло. То е естествено за организма вещество, образувано от аминокиселините лизин и метионин и е отговорно за транспортирането на мастни киселини към митохондриите. 
 
Митохондриите са вътреклетъчни структури, чиято функция е да произвеждат енергия и могат да се разглеждат като енергийните централи на клетките. Карнитинът транспортира мастните киселини в митохондриите, където те се „изгарят” чрез окислителни процеси, при които се отделя енергия. Има и друга важна функция, свързана с транспорта: извежда от митохондриите отпадъчни и токсични вещества като предотвратява тяхното натрупване.
 
L-карнитинът е една от трите форми на съединението и се използва в медицината за третиране на карнитинов дефицит – състояния, при което тялото синтезира твърде малки количества от която и да е форма на карнитин. Дефицитът може да е породен както от генетична предразположеност, така и от приема на лекарства или провеждането на хемодиализа, които могат да понижават нивата на транспортното съединение в кръвта. Използва се още при третирането на сърдечносъдови заболявания, гръдна болка, дифтерия и висок холестерол
 
За съжаление, това са единствените научно обосновани причини да се приема L-карнитин. Всяко друго предложение – било то за здраве или за фитнес, е или рекламен трик или явна заблуда: не съществуват независими и достоверни научни данни, които да подкрепят ползата от приема на съединението за други цели освен гореизброените. 
 
Въпреки липсата на достатъчно доказателства, съединението е особено популярно като средство за увеличаване на мускулната маса и сила, загуба на излишни мазнини и понижаване на натрупаната от физическо натоварване умора.
 
При орален прием на L-карнитин, той достига до червата, където чревните бактерии го разграждат и получените продукти се резорбират в кръвта. Достигайки черния дроб, тези продукти биват намесени в естествения метаболизъм и изместват неговия баланс, което води до натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове и до бавното, но сигурно покачване на артериалното налягане, водещо до хипертония. Американско изследване разкрива, че само вегетарианците могат да консумират L-карнитин като хранителна добавка, без да изпитват странични ефекти, понеже имат доста различен чревен микробиом, пригоден за растителния хранителен режим.
 
Независимо дали се приема във вид на капсули, прах, разтвор, таблетки или друга форма форма, левокарнитинът – активната съставка в продуктите с L-карнитин, доказано води до повишаване на кръвното налягане при системна употреба, като ускореното сърцебиене често съпътства състоянието. Коремни болки и дискомфорт, диария, главоболие, гадене и повръщане, усилена телесна миризма, депресия, нарушено зрение, потене на дланите и ходилата и безсъние също са сред страничните ефекти на продуктите с левокарнитин.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Ако според индивиуалните предпочитания ползите от приема на L-карнитин надхвърлят потенциалните рискове, неговата употреба не бива да надхвърля 2 г дневно и трябва да е съчетан с усилено физическо натоварване. Ако се приема съединението без да се изразходва с активна и ежедневна тренировъчна дейност, то предизвиква все по-често и по-бързо своите странични ефекти и ускорява натрупването на мазнини и плаки.
 
В 100 г овче месо се съдържат около 190 мг L-карнитин, в 100 г телешко – 90-130 мг, в 100 г свинско – 28 мг, а в пилешкото месо и морските дарове се съдържат от 1,6 до 6 мг. Тези количества трябва да бъдат съобразявани с дневния прием на хранителни добавки, съдържащи L-карнитин и да не надвишават 2000 мг дневно.