Ние по-рядко се замисляме за ходилата и тяхното състояние, а грижата за тях често остава на заден план. Те обаче са съществена част от почти всички дейности, които извършваме. Така че – правилната и редовна грижа за краката е ключова за благосъстоянието и самочувствието на всеки.


Има обаче някои ситуации, в които грижата за ходилата трябва да се извършва от медицинско лице. Не бива да извършваме самолечение при сериозни наранявания или възникнала извънредна ситуация. Тогава трябва да се посети специалист, който адекватно да се погрижи за нас.


Хората, които имат проблеми с кръвообращението или страдат от диабет, би трябвало да се допитат до лекар, когато се появи проблем, засягащ краката им.


Това е необходимо, защото проблемите с циркулацията обикновено са свързани с напредналата възраст, но всъщност всеки друг би могъл да се сблъска с тях. Когато кръвта, която тече към ходилата, не е достатъчна, може да се появи изтръпване, скованост, схващане или промяна в цвета на кожата и ноктите.

 

NEWS_MORE_BOXПритокът на кръв в краката би могъл да бъде ограничен вследствие на различни фактори различни обстоятелства като студена вода, стегнати обувки, бельо или чорапи, студено време. Дългото седене с кръстосани крака също би могло да ограничи притока на кръв.


Пушенето пък намалява циркулацията във всички части на тялото, както прекомерната консумация на кафе – никотинът и кофеинът свиват кръвоносните съдове. Освен това негативно влияние оказва и силният стрес.


При диабетиците проблемът може да доведе до сериозни проблеми с краката.


За да бъдат ограничени проблемите и за да се радваме на здрави и красиви крака, е необходимо да бъдем активни. Движението е от голямо значение за здравето както на краката ни, така и на цялото тяло.