Концепцията на Maitland® принадлежи към областта на мануалната терапия, която е специализирано терапевтично средство/ форма на физиотерапия. Този тип терапия / концепция / подход основно се занимава със специфично функционално изследване и лечение на болката и проблемите в опорно-двигателния апарат на човека.

 

Джефри Д. Мейтланд е австралийски физиотерапевт* и съосновател на IFOMT (Международната федерация по ортопедични манипулативни терапевти, която е клон на световната конфедерация по физикална терапия www.wcpt.org). Той разработва тази специална концепция за функционално изследване и терапия през 50-те години на миналия век. Концепцията на Maitland е една от най-големите и значими тенденции в мануалната терапия в Западна Европа.


 

Както подсказва терминът “мануална терапия” (лат. manus - ръка), концепцията Maitland се възприема като “практически” (англ. hands on) подход, т.е физиотерапевтът със своите ръце прилага специфични техники върху гръбначния стълб и/или периферните стави на пациента, за да повлияе и подобри конкретен проблем, който е локализиран на базата на специфичното функционално изследване, приложено върху пациента. 

 

Техниките от концепцията Maitland позволяват проблем с гръбначния стълб, например, да бъде мобилизиран и лекуван локално и поотделно.


Maitland предлага два терапевтични начина за повлияване върху пациента:

 

 • Мобилизация, чрез пасивни ритмични осцилаторни движения, приложени от физиотерапевта върху гръбначен сегмент или периферна става.
 • Манипулация (англ .high velocity trust), чрез достигане възможния обем на подвижност на даден сегмент на гръбначен стълб или става, последван от бърз терапевтичен тласък/натиск.

 

Мануално-мобилизационните техники също могат да се използват директно върху стави като тазобедрена става, колянна става и раменна става, което позволява положително повлияване върху ограниченията на движението и болката в конкретната става.

Мануалната терапия може да помогне при следните заболявания:

 

 • Болки и дисфункции на различните дялове на гръбначния стълб, свързани с междупрешленния диск;
 • Артрит/артроза, напр. в тазобедрената става, коляното или гръбначния стълб;
 • Главоболие и проблеми с долната челюст при отваряне на устата/ дъвчене;
 • Периферни неврологични проблеми, ишиас.
 • Болка в коляното, напр. в резултат на увреждане на лигамент или увреждане на мениска;
 • Проблеми с лакътна става, като например “тенис лакът”;
 • Проблеми, свързани с ръката, напр. в резултат на фрактура или синдром на карпалния тунел;
 • Проблеми с крака, напр. след навяхване на глезен и последвала увреда на връзков апарат (лигаменти).

 

Мануалната терапия може да помогне и за лечение след операция или спортни травми, както и при подобряване ергонимията на работното място и съвети, свързани със спортни дейности и анализи на движението.

 

Терапията винаги започва с цялостно проучване/анамнеза/ история на проблема на пациента. Добре изложената история на проблема от пациента и правилно снетата анамнеза отстрана на физиотерапевта е много важно за планирането на по-нататъшната терапия.

 

Следва обстоен функционален преглед с релевантни (свързани с предполагаемата дисфункция) тестове, който да създаде хипотеза за причинителя на болките и/или ограничените движения. Не се пропускат и свързаните зони в човешкото тяло. Например функционален преглед на проблем в раменната става може да наложи и преглед на шийните прешлени, ребрата и гръдния кош.

Последващата терапия се базира на проведеното функционално изследване. Проблемите, които се откриват, терапевтично се повлияват чрез специално подбрани методи. Например:

 

 • Мануална мобилизация на ставите;
 • Техники, предназначени за постигане на по-голяма гъвкавост на нервната тъкан (т.н. sliders);
 • Разтягане на мускулите и / или укрепване на мускулите;
 • Обяснение на пациента на обстоятелствата, пораждащи проблема, за да се гарантира, че лечението ще продължи да бъде успешно в дългосрочен план;
 • Обучение в ежедневни упражнения/ активности или специфични спортни упражнения/ активности, домашни упражнения и насоки за изпълнение на самостоятелни техники.

Приложението на техниките от конепцията Maitland и други като Cyriax, Mulligan се предхожда от предварителен преглед от лекар специалист.


*Терминът “физиотерапевт” в пo-голяматa част от Западна и Централна Европа, САЩ, Австралия, Азия е аналог на българските специалисти - кинезитерапевти и рехабилитатори. www.wcpt.org