Динамичната компресия на долните крайници може да осигурява на елитни спортисти, както и на любителите на интензивни спортове, възможност за подобряване на реологичните свойства на съдовата система на долните крайници.


Проучванията за ползите от компресионните облекла се фокусират върху ефектите им за възстановяване след тренировка.


Използването на компресивни чорапи често се посочва и като терапия за разширени (варикозни) вени.Натискът, който се оказва е постепенен или градуиран. Така в глезените налягането, което се оказва е най-голямо, като постепенно в посока на бедрата и таза – то намалява. Така се осигурява и плавно изтласкване на кръвта от вените на долните крайници към сърцето, което без налагането на еластичните чорапи може да бъде затруднено в различна степен.


Но не само закупуването на компресивни чорапи и използването им е достатъчно. Осносно значение има и правилната употреба. Важно е изборът и на подходящ размер, тъй като свличащите се или прекалено стегнати чорапи могат да влошат симптомите. След намаляване на отока е възможно да се наложи изписването на по-малък размер чорапи.


Докато през по-студените месеци носенето на компресивни чорапи не е особен проблем, то през по-топлите – носенето им може да създава дискомфорт и да компрометира терапията с тях.


Дори и при усилени спортни занимания компресивните чорапи позволяват поддържане на по-малък лумен (отвор) на венозните съдове на краката и по този начин се осигурява профилактика на най-честите симптоми – тежест, болка, отоци, които могат да бъдат изразени в различна степен.


Особено при прекаран тромбофлебит може сериозно да бъде увредена структурата и целостта на венозните клапи. Така те не могат да извършват своята функция да подпомагат връщането на кръвта. Чрез компресивната терапия се осигурява подобрен кръвопоток. При намаляване лумена на венозните съдове се ускорява и кръвотокът, което осигурява профилактика на тромби.


Профилактика се прави и на т. нар. „хранене“ или трофика на кожата. При оток е налице притискане на малките повърхностни кръвоносни съдове, които осигуряват кръвообращението към кожата. Така чрез носенето на еластични чорапи се осигурява и профилактика на варикозните рани и язви, които са един от крайните стадии на разширените вени.


В началото, следствие на отока, се развива т. нар. стазен дерматит – възпаление на кожата, което се дължи на венозния застой. Постепенно кожата започва да се уплътнява и се развива липодерматосклероза. Следващият етап е на затворените рани или язви, които бързо заздравяват, но след кратък период от време те се превръщат в незарастващи, поради изключително влошеното хранене.


Какви са степените на компресия, които се препоръчват за лечение на различните стадии на варикозните вени?


При субективни оплаквания от тежест и умора в краката е препоръчително да се използва най-ниската компресия – от 10 до 14 мм живачен стълб. Това е и нивото на компресия, което се препоръчва при атлети за по-бързо възстановяване след тежко физическо натоварване.


При наличие на отоци или други симптоми на първа степен варикозни вени компресията трябва да бъде увеличена на 14 до 20-22 мм живачен стълб.


След процедури за лечение на варикозни вени, както и след прекаран тромбофлебит, препоръките са за преминаване на следващо ниво на компресия – от 20 до 30мм живак.


При тежки язви и лимфедем – компресията е от 30 до 50 мм живачен стълб, а над 50 – препоръките са при прояви на незаздравяващи варикозни рани и язви.


Разликата по отношение на различните класове зависи и от назначаването от лекар. Докато чорапи с първото ниво на компресия могат да бъдат закупени и без лекарско предписание, то за следващите се налага задължително консултация със съдов хирург или ангиолог.


Носенето трябва да бъде възможно по-дълго време – обикновено още при ставане, а свалянето е преди лягане. Състоянието трябва да бъде оценено още през първите 48 часа, за да се прецени дали е подходящо избрана компресията или дали се е проявила индивидуална непоносимост.


Освен показания, всяка терапия има и своите противопоказания. При компресивната терапия контраиндикации са инфекциите на кожата, артериална недостатъчност – където можем да задълбочим проблема, застойна сърдечна недостатъчност, при която допълнително можем да натоварим сърдечния мускул, както и тежка полиневропатия.


Библиография:
1.    https://www.cmaj.ca/content/186/10/E391.short
2.    Ch. Lim, A. Davies; Graduated compression stockings, NCBI
3.    https://www.healthline.com/health/what-compression-therapy-and-its-benefits-are