Някои хора не разполагат с времето или възможностите за практикуване на по-дълги тренировки. Често причина за това е зает график, липса на мотивация, хронични здравословни състояния, ограничена подвижност или други.

 

Въпреки това невъзможността за практикуване на по-дълготрайни тренировки не означава, че човек трябва да се лиши от всички позитиви на физическата активност.


 

Краткотрайните тренировки могат да бъдат също толкова полезни за здравето.

 

Редица проучвания подкрепят това твърдение. Цялостна трансформация на тялото не е възможна, но въпреки това при правилен подход, тренировките от дори 10 минути или по-малко могат да подобрят здравословното, менталното и физическото състояние на човека.

 

Едно от тях, проведено от проф. Едуард Ф. Койл, който е директор на Лабораторията за човешко представяне в Университета в Тексас, показва как 10-минутни интензивни тренировки на велоаргометър подобряват физическото състояние при млади и по-възрастни хора. Те извършват движенията с пълна сила за около 4 секунди, след което почиват от 15 до 30 секунди.

 

При повишаването на интензитета чрез интервални тренировки, мускулите временно се лишават от кислород, който им е необходим за произвеждането на енергия. В отговор обемът на кръвта се увеличава, сърцето изпомпва по-голямо количество с всеки удар и мускулните клетки стимулират повече митохондрии.

 

Въпреки това не е задължително кратките тренировки да бъдат с висок интензитет.

 

Предимствата от физическата активност, като по-ниско кръвно налягане, по-добър сън и дори по-дълъг и пълноценен живот, могат да бъдат постигнати чрез 150 минути умерена аеробна активност седмично.

 

Това означава средно по 20 минути тренировки на ден. За някои хора, които не са били физически активни до момента или имат друг вид затруднения, този период може да бъде много.

 

Според най-новата актуализация на "Указанията за физическа активност на американците" не е необходимо 20 минутните упражнения да бъдат извършвани наведнъж.

 

В зависимост от останалите дейности през деня на хората, кратките и по-чести тренировки биха могли да бъдат по-полезни от една по-дълга.

 

Когато човек е значително физически неактивен в своето ежедневие, 30 минути движение не са достатъчни. Експертите препоръчват по-чести и кратки тренировки, които да бъдат извършвани през целия ден.

 

Доброто здраве може да бъде постигнато с кратки ежедевни тренировки или раздвижвания.

 

Референции:

https://www.webmd.com/fitness-exercise/news/20220404/how-short-can-a-short-workout-really-be