Тренировките често могат да звучат като обяснение на квантова физика. Има толкова много правила за това колко точно от определени храни трябва да ядете и какви тренировки трябва да правите. На всичкото отгоре различните експерти спорят по отношение на това, кое е правилно и кое – не. Което допълнително утежнява ситуацията. Най-често коментирани се оказват приемът на храна и вода преди или след тренировка, както и видът на загрявката, в частност стречингът.


Приемът на храна преди тренировка не във всички случаи е лоша идея, но значение има колко време непосредствено преди тренировка сме приемали храна, както и каква е самата храна. Малка закуска - до половин час преди тренировката, е добър начин да си набавите енергия и да стимулирате метаболизма.


Подходящо е това да става с филийка хляб, плод или кисело мляко, но без добавянето на овесени ядки. Те са богати на фибри и съответно смилането им се осъществява по-бавно и изисква повече енергия. Така тялото не само няма да си набави нужната енергия преди тренировка, но дори и по време на самата тренировка енергия ще използва за смилането на приетата храна.Приемът на достатъчно протеини има значение за растежа на мускулите, тъй като аминокиселините, съдържащите се в тях, са градивни елементи за анаболните процеси в тях.


Приемът на вода непосредствено или 10-15 минути преди тренировка също е непрепоръчителен, тъй като може да доведе до спазми, а в някои случаи дори до проявана на гадене. Приемът на алкохол също е силно непрепоръчителен. Дори и малкото количество може значително да повлияе на координацията ни, което повишава риска от травматизъм. В най-добрия случай упражненията няма да бъдат изпълнявани с подходящия контрол и съответно правилна техника, поради което ефективността от усилията ще бъде редуцирана.


Загрявката е до болка обсъждана тема, която няма как да не бъде спомената, тъй като е пряко свързана с травматизма по време на тренировка, в случай, че се пренебрегва. А след тренировка още по-подценяван детайл е разгрявката, която има за цел мускулите постепенно да се върнат към нормалния си тонус.


Преди тренировката е добре да „загреем“ мускулите и сухожилията си с динамично разтягане - с леки отскоци, например. Важно е движенията да са плавни.