Протеините безспорно са най-популярните фитнес добавки. В чист вид това са продукти, които не крият риск от странични и нежелани ефекти, а вършат точно това, за което са предназначени – укрепват мускулатурата и стимулират изграждането на нова мускулна тъкан. Предлагат се разнообразни типове протеинови продукти, разделени на база на формата на белтъка в тях и на суровината, от която са извлечени.

 

Според това в каква форма е белтъкът в тях протеиновите фитнес добавки биват:


  • Протеин концентрат: Те съдържат белтъчини, извлечени директно от животинска или растителна суровина посредством термична и ензимна обработка. Концентрацията на протеин в тези продукти е 60%-80% от общата маса, а останалото съдържание се пада а въглехидрати и мазнини;
  • Протеин изолат: Те преминават през допълнителна обработка, която премахва голяма част от излишните мазнини и въглехидрати и концентрира белтъчините до 90%-95% от общата маса;
  • Протеин хидролизaт: Този тип протеинови добавки са получени след още една допълнителна термична и ензимна обработка, която разкъсва част от връзките между отделните аминокиселини в състава на протеина. Получават се много къси пептиди, които организмът усвоява много по-лесно и те достигат мускулатурата по-бързо. Протеин хидролизатът е най-пълноценният източник на белтъчини за практикуващите фитнес занимания;

 

Според суровината, от която се извличат, най-честите типове протеинови фитнес добавки са:

 

Суроватъчен протеин
Извлича се от суроватката, получена при производството на сирене от прясно мляко. Много пълноценен източник на левцин – ключова аминокиселина за изграждането на нова мускулна тъкан. Когато е под формата на обикновен концентрат, а не на изолат или хидролизат, съдържа голямо количество млечна захар (лактоза), която много хора метаболизират трудно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Яйчен протеин
От всички богати на протеин хранителни продукти яйцата се метаболизират и усвояват най-лесно и бързо. Яйчният протеин се извлича от белтъка на яйцето и подсигурява всички незаменими аминокиселини, които организмът ни не може да си синтезира сам. Освен това той е вторият най-богат източник на важната аминокиселина левцин след суроватъчния протеин.

 

Грахов протеин
През последните години той е най-популярен сред вегетарианците и веганите, практикуващи фитнес. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Единственият му недостатък е, че се усвоява малко по-бавно от суроватъчния и яйчния протеин.

 

Важно е да се отбележи, че всеки човек абсорбира с различен интензитет протеиновите фитнес добавки. В повечето случаи обаче тези добавки подпомагат укрепването на мускулатурата и засилват ефекта от фитнес тренировките. Най-съществен е ефектът при хора, които по една или друга причина не успяват да си набавят необходимото дневно количество протеин с храната.