Спортът влияе положително върху цялостното здравословно състояние на организма. Въпреки това специалистите не могат да степенуват и да определят кой от тях е най-полезен за здравето.

 

В зависимост от индивидуалното състояние, здравните специалити биха могли да препоръчат практикуването на различни видове спорт. При липса на заболяване, всеки един от тях влияе положително върху физическото и психическото състояние, особено, ако се спортува с желание.


 

Плуване

Ползите от плуването са широко известни. Този спорт може да бъде практикуван по време на всички сезони, заради наличието на вътрешни и закрити басейни. В резултат на плуването се повишава капацитета на белите дробове, изграрят се калории и се изгражда мускулна маса.

 

Тенис

Тенисът е комплексен спорт, който включва кординация и издръжливост. При него се изгаря много голямо количество калории. Освен това много мускулни групи се тонизират и се подобрява тяхната сила.

 

Гребане

Гребането е спорт, който може да се практикува на открито в по-топлите месеци или на закрито във фитнес залите, с помощта на специални уреди. В резултат на този спорт, телесното тегло може значително да се понижи и освен това се повишава силата на отделните мускули.

 

Скуош

Според сп. Forbes от години скуошът е един от най-здравословните спортове в света. С негова помощ се изгарят голямо количество калории, повишават се аеробните способности, увеличава се гъвкавостта, развива се силата и се подобрява координацията.

 

Баскетбол

Баскетболът е спорт, при който се изразходва много голямо количество енергия. Той значително подобрява координацията, стимулира бързото взимане на решения, повишава пространственото съзнание и редуцира нивата на стрес.

 

Каране на колело

При карането на колело се изгарят голямо количество калории, следователно е от полза за поддържането на оптимално тегло. Този вид физическа активност укрепва мозъка и здравето на сърдечносъдовата система. Когато карането на колело се практикува на открито, се наблюдават и позитиви за психоемоционалното състояние.

 

Ски бягане

Ски бягането, особено по стръмен терен, е изключително добра тренировка за цялото тяло, в резултат на която се изгарят много голямо количество калории. Освен това се подобрява силата на мускулите - особено на краката.

 

Бягане

Редица проучвания установяват, че в резултат на редовно бягане, спортуващитие имат по-малко проблеми със скелетно-мускулна система, в сравнение с хора на същата възраст, които не практикуват този вид физическа активност.

 

Волейбол

Волейболът е спорт, който влияе положително върху сърдечносъдовата система. Освен това той подобрява подвижността и координацията.

 

Гимнастика

Освен общите физически ползи, гимнастиката подобрява способността за концентрация и координацията. При деца гимнастиката създава предимства за тяхното физическо и психическо развитие.

 

Референции:

https://www.globality-health.com/health-tips/ten-healthy-sports/