Клековете са сред упражненията, които задължително следва да присъстват в една тренировка. Различните вариации на това движение могат да помогнат за постигане на определени цели. Важно е също да имаме предвид кои са най-подходящи според телосложението ни. 
 
1. Предни клекове, подходящи за по-издължен торс
 
Когато горната част на тялото е по-издължена, това означава, че сме по-склонни да се накланяме напред, когато клякаме. Когато държим някаква тежест пред тялото, сме принудени да се наведем назад и така да преместим и телесното тегло. По този начин тежестта се разпределя между седалищните мускули и прасците. 
 
 
2. Клекове със сядане – подходящи за по-къси крака
 
Клякането дотолкова, за да седнем върху пейка или ръба на кутия, може да улесни движението, като ни предпази от по-дълбоко понижаване. Това премахва рискът от нараняване, тъй като имаме опора. 
 
 
3. Клекове с гимнастическа летва – подходящи за по-малък торс
 
Клякането с гимнастическа летва върху раменете, особено за тези, които са по-ниски, по-добре разпределя тежестта в задната част на тялото, без да претоварва кръста
 
NEWS_MORE_BOX
 
4. Сумо клекове – за тези, които имат набити бедра
 
Поставянето на краката на ширината на раменете и обръщането на пръстите на краката навън помага за изолиране на вътрешната част на бедрата. По този начин се освобождава място за понижаване на таза. 
 
 
5. Клекове с повдигнати пети, подходящи за плоскостъпие
 
Липсата на извивка на стъпалото затруднява преместването на тежестта в задната част на тялото. Повдигането на петите може да помогне за разпределянето на телесното тегло в задната част на тялото, като по този начин упражнението става по-лесно и ефективно.