Заседналият начин на живот е сериозен рисков фактор за редица заболявания, като депресия, диабет, множество сърдечносъдови нарушения или инсулт. За тяхното предотвратяване специалистите препоръчват практикуването на поне 150 минути умерени до енергични аеробни упражнения седмично.

 

Според ново проучване обаче, този риск може да бъде понижен и при извършване на ежедневни дейности с по-лека интензивност, например домакинска работа.


 

Екип от изследователи от Държавния университет в Сан Диего разкриват, че физическата активност с лека интензивност може да включва различни ежедневни задачи, като почистване с прахосмукачка, метене на пода, измиване на колата, разходка в свободното време, разтягане или игри с домашния любимец.

 

Главен изследовател на проучването е проф. Стивън Хукър, който е декан на Колежа по здравеопазване и човешки услуги на Щатския университет в Сан Диего.

 

В него са включени 7600 души над 45 години. Изследователите измерват времето, през което те са уседнали, както и продължителността и интензивността на извършваната от тях физическа активност. След това те сравняват честотата на инсулти при участниците за период от седем години.

 

Резултатите на специалистите показват, че хората, които отбелязват 13 часа или повече уседналост на ден са с 44% по-висок риск от инсулт.

 

Получените от изследването данни са с голяма точност, заради силно специфичния метод, който е използван за тяхното получаване.

 

На всеки един участник е поставен акселерометър на бедрата. Това представлява чувствителен детектор за движение, който точно записва физическата активност и продължителността на седене и бездействие.

 

Много малък процент от населението на САЩ, отговарят на на седмичните препоръки за аеробна и мускулна активност, а именно 23%.

 

Според специалистите дори и ставането и практикуването на само десет минути лека до умерена физическа активност няколко пъти през деня е ефективна стратегия за понижаване на риска от инсулт.

 

Рискът от инсулт се повлиява независимо както от нивото на физическа активност на човека, така и от часовете, в които той е неподвижен. Следователно превенцията на заболяването трябва да се фокусира и върху двата фактора.

 

Проучването е публикувано в сп. JAMA Network Open.

 

Референции:

JAMA Network Open - https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2792959