Единственият най-ефективен начин за предизвикване на мускулна хипертрофия е чрез физически упражнения. Силовите тренировки с висок интензитет причиняват леки наранявания на клетките на скелетните мускули и това задвижва освобождаването на анаболни хормони, които създават мускулна хипертрофия. Възстановяването на тези мускули води до тяхната адаптация, така че да бъде изградена тъкан, която е по-силна, подготвяйки мускулите за ефективно справяне с бъдещи натоварвания върху тях.

 

Извършването на аеробни упражнения има подобен ефект върху сърдечната мускулна тъкан. Натоварването на сърдечния мускул (в разумни граници) помага на сърдечната тъкан да расте в отговор на този стрес. Редовните аеробни упражнения подобряват ефективността на сърдечния мускул.


 

Понякога човек не е в състояние да изпълнява силови тренировки с висок интензитет, например след нараняване. Въпреки това човек все пак може да създаде обстоятелства, в които да настъпи мускулен растеж и хипертрофия. Това се постига чрез тренировки с ограничаване на кръвния поток. Този метод на тренировъчна терапия включва използването на специализирани маншети за ограничаване на притока на кръв към мускулите. Изпълняват се упражнения с ниска интензивност и много повторения, след което маншетите се отстраняват. Доказано е, че този метод води до мускулна хипертрофия, дори когато няма възможност за извършване на тренировка с високо натоварване.

 

Не бива да бъде забравяно консултирането с физиотерапевт или личен треньор преди започването на каквито и да е упражнения за мускулен растеж или хипертрофия. Мускулният растеж има положителен ефект, което означава, че скелетните мускули на тялото стават по-силни при редовно спортуване. Въпреки това хипертрофията в тялото също може да се счита и за ненормална. Понякога сърцето може да стане необичайно хипертрофирало (сърдечна хипертрофия). Причините за левокамерна хипертрофия могат да включват:

По същество тези проблеми карат сърцето да работи усилено, за да продължи да изпомпва кръв в тялото всеки ден, но тази излишна работа натоварва нездравословно сърдечната мускулна тъкан, което води до хипертрофия. Симптомите на сърдечна хипертрофия могат да включват:

  • Недостиг на въздух;
  • Припадък или замаяност;
  • Усещане за трептене в гърдите;
  • Болка в гърдите

Патологичните състояния, включващи хипертрофия на скелетната мускулатура, са много редки. Едно състояние, наречено мускулна хипертрофия, свързана с миостатина, е генетично заболяване, характеризиращо се с ниска телесна мазнина и мускулна хипертрофия. Това състояние е рядко и обикновено не причинява други проблеми или увреждания.

 

Референции:
1. Centner C, Wiegel P, Gollhofer A, König D. Effects of Blood Flow Restriction Training on Muscular Strength and Hypertrophy in Older Individuals
2. Cuspidi C, Facchetti R, Quarti-trevano F, et al. Incident Left Ventricular Hypertrophy in Masked Hypertension
3. Verywell Health. What Is Hypertrophy?