Когато възрастните говорят за упражнения, обикновено имат предвид тренировки във фитнес условия. За децата обаче упражненията просто означават физическа активност: тичане, танци, футбол, каране на колело и т.н. Експертите препоръчват децата да се ангажират с упражнения поне един час дневно. Предимствата на редовните упражнения за деца включват контрол на стреса, повишаване на самочувствието, поддържане на здравословно тегло, изграждане на здраво тяло и подобряване на съня.

 

Съществува негласно правило обаче, че ако искаме да напреднем в някой спорт, трябва да започнем отрано. Разбира се, отвъд постигането на специфични умения - като хвърляне, ритане и люлеене - развиването на силата, издръжливостта и скоростта са ключови компоненти от всички спортни постижения. Ето защо не са малко родителите, които се интересуват от подходящата възраст, в която детето им може вече да посещава фитнес залата.


 

Според някои източници като Livestrong.com, това може да стане още от 2 или 3-годишна възраст. Разбира се, режимът следва да бъде съобразен с възрастта на детето, а фитнес залата да предоставя безопасни и адекватни условия. Допълнително, специалистите съветват, че забавлението следва да има превес над структурата, а творчеството над строгата форма. Упражненията могат да включват гоненица, тичане, скачане, скачане на въже, йога и дори плуване.

 

С напредването на възрастта и съответно на двигателните умения, упражненията стават и по-сложни. На 4 или 5-годишна възраст може да се включи и гимнастика, за да се подобри балансът на детето, стига акцентът все още да е върху забавлението и творчеството, а не върху строгия, структуриран фитнес режим. С навлизането в началното училище детето започва да участва по-самостоятелно с оглед на спортните си интереси и фитнес потенциал. В тази възраст то може да се радва на по-организирани спортни събития: йога, катерене, футбол, баскетбол, плуване и т.н.

 

Един от належащите въпроси обаче е вдигането на тежести: кога за едно дете е подходящо да се ангажира с подобна дейност? Според експертите от Kidshealth.org, пубертетът е моментът, в който хормоналното развитие позволява по-силови тренировки. Важно е да се уточни обаче, че режимът изисква не само да бъде съгласуван с професионалист, но и въобще да протече пред погледа на такъв. Основната причина за притеснение е, че вдигането на тежести може да има негативни ефекти върху подрастващите, ако се изпълняват неправилно или се стига до прекомерно пренатоварване. 

 

Хората обръщат прекалено много внимание на популярни упражнения, като „лежанката“, и започват да вдигат тежести преди детето да може да направи 10 правилни набирания. Това е рецепта за нараняване. Съветът на специалистите е следният: преди детето да се докосне до тежестите, уверете се, че може да изпълнява основни упражнения със собствено тегло.