Фитнесът е популярна форма на спортно занимание. Чрез него хората искат да постигнат различни цели. По младите се стремят към красиво тяло, други влизат в залата просто, за да потренират за здраве и тонус. Има хора, които се вманиачават по резултатите и прибягват към  стимуланти, казва Иван Иванов, фитнес инструктор и национален шампион по класически културизъм. Хубавото на този спорт е, че могат да го практикуват хора на всякаква възраст и с различни занимания и интереси. Никога не е късно да започнеш да тренираш във фитнес залата, подчертава той.


Иван се занимава с фитнес и културизъм от 14 години. В момента е на 29. Участвал е многократно в национални и международни състезания по класически културизъм. Национален шампион е по класически културизъм от 2013 г.  и вицешампион на балканското първенство от тази година. С негова помощ ще се опитаме да ви въведем в света на фитнеса от неговото АБВ, защото резултати могат да се очакват, когато тренираме правилно, здраве – още повече. С негова помощ в поредица публикации ще се опитаме да ви спестим и някои от най-популярни грешки във фитнеса, основно с цел да се съхрани здравето, и се разяснят някои предавани заблуди в фитнес средите.


За тези, които искат да постигнат резултати с фитнеса, трябва да знаят, че  ангажиментите към тялото не свършват до изхода на залата, а „трябва да си вземат и домашно за вкъщи“, тоест трябва да си променят начина на живот, като се започне от храненето, консумацията на вода и се стигне до съня, открито „поставя картите на масата“ Иван. Към това основно правило фитнес инструкторът добавя още няколко, изведени от практиката и наблюденията му във фитнес залата:


Фитнесът е начин на живот 1.

 

 

Ако искате да отслабнете, не трябва да приемате повече калории, отколкото изразходвате в ежедневието и във фитнеса, а водата трябва да се приема в зависимост от тренировъчния план. За да се възстановят мускулите напълно и да можете да отидете на тренировка на следващия ден и да тренирате пълноценно, трябва да отделяне поне осем часа на денонощие за сън. Така резултатите ще дойдат по бързо!

Храна - вода - сън 2.

 

 

Тук ще попитате: Какво значи бързо? За колко време ще отслабна или за колко време ще направя мускулна маса?
Това зависи от начина ви на живот, от мотивацията, която имате или от целта, която сте си поставили. Затова, ако искате да постигнете наистина мечтаното тяло, трябва да имате ясна и реализуема цел и да живеете с нея.

Ако сте упорити и постоянни, резултатите ще дойдат бързо!  3.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Трябва да внимавате да не се вманиачите по бързото постигане на целите и развиване на тялото, подлагайки се на вредни диети или вземайки вредни стимуланти. Рано или късно точно вредните диети и приемът на стимуланти ще ви откажат от фитнеса. Ако постоянно приемате добавки или стероиди, след като преустановите приема им, ще загубите и резултатите бързо. Това ще ви принуди отново да прибегнете до прием на стимуланти, което, на свой ред, не може да продължи постоянно.
Във фитнес залата трябва да влизате с нагласата, че тренировките са част от личната ви програма за здравословен начин на живот, че резултатите ще дойдат с упоритостта и постоянството, които проявявате, и след много труд. Постигнати по този начин

резултатите остават дълготрайни и вие ще се чувствате тонизирани и здрави. 4.

 

 

 

За да се постигнат резултати във фитнеса, храненето е от съществено значение. Отговорният към самия себе си човек трябва да е наясно с приемането на дадено количество и вид храна, колко време ще му е необходимо да я "изгори" и, евентуално, с каква дейност.


Ако една дама, с тегло между 50 и 70 кг, желае да редуцира теглото си, то нейният здравословен хранителен режим за отслабване може да е подобен на следния:

 

Примерна диета за отслабване

 

  • Първо хранене: млечно-кисел десерт без захар или подсладител с 50 г грама мюсли;
  • Второ хранене: 150 г месо и салата от зелени зеленчуци;
  • Трето хранене:  половин пакет натурални оризовки;
  • Четвърто хранене: чаша фреш от цитрусов плод;
  • Пето хранене: 150 г риба и салата от зелени зеленчуци.


В четвъртък в рубриката "Фитнес" на Puls.bg очаквайте примерен здравословен хранителен режим за мъже, които искат да натрупат мускулна маса, от Иван Иванов