Тонизиращите и антиоксидантните способности на кафето, в комбинация с приятния и ободряващ аромат са го направили една от най-употребяваните напитки, чийто полезни и вредни свойства продължават да се проучват.


Резултатите от проучвания, направени от американски учени показват, че напитките съдържащи кофеин, каквито са кафето и чаят например, могат да намалят мускулните болки и сковаността след физически натоварвания.


За да докажат твърденията си, изследователите от Университета на Илинойс провели проучване сред 25 спортисти на възраст между 20 и 25 години, които били в добро физическо и здравословно състояние. Всички участници продължили обичайните си спортни занимания и тренировки. Една част от тях, обаче, трябвало редовно да приемат кофеин еквивалентен на 4 чаши кафе на ден. Другата група доброволци не трябвало да консумират никакви кофеин-съдържащи храни и напитки.


За да се установи максималната кислородна консумация и степента на възстановяване на организма, участниците в проучването биле подложени на серия от по-тежки физически натоварвания. Непосредствено преди натоварването, доброволците и от двете групи, на случаен принцип получили кофеинова добавка с еквивалент на 3 чаши силно кафе.

 

Освен издържливостта и промени в показателите като, кислородна консумация, сърдечна честота и телесна температура, всеки един от участниците трябвало да определя степента на мускулните болки, които изпитват.


Резултатите показали, че при доброволците, които получили кофеинова добавка, болките в мускулите били значително намалени. Облекчаването на мускулния дискомфорт се забелязало както при онези, които преди това редовно приемали кофеинови продукти, така и при онези, които трябвало да ги избягват.


Авторите на изследването обясняват болкоуспокояващите свойства на кофеина с факта, че той въздейства на онези части от мозъка и гръбначния мозък, които са свързани с пренасянето и обработката на болковата информация.