Учени изследват различни модели, с помощта на които да установят оптималното време за тренировки, осигуряващо най-добри резултати. Те забелязват, че сутрешните упражнения водят до повишено изгаряне на мазнини в сравнение с вечерните тренировки.

 

Екипът от изследователи, провели проучването, е част от Института Каролинска в Солна, Швеция.


 

Активните тренировки подпомагат за поддържането на доброто здраве на хората, както и за техния външен вид и тегло.

 

Според редица проучвания физическата активност понижава риска от множество заболявания като диабет, инсулт, остеопороза, повишено кръвно налягане, както и други сърдечносъдови нарушения.

 

С помощта на in vivo модел изследователите от Института Каролинска установяват, че сутрешните упражнения помагат повече за изгарянето на мазнините и поддържането на телесното тегло, в сравнение с тренировките в по-късните часове на деня. Това се дължи на специфичните молекулни процеси, които протичат в различни етапи от денонощието.

 

Тези молекулни процеси спомагат за адаптацията на живия организъм. Те определят телесната температура, по какъв начин ще се промени кръвното налягане в различните ситуации, кои хормони ще се освобят, бдителността и много други.

 

След проведените от тях анализи, учените стигат до извода, че по-ранните тренировки повишават експресията на гени, участващи в разграждането на мастната тъкан, както и на някои други функции, свързани с по-голяма скорост на метаболизма.

 

Метаболизмът представлява съвкупност от биохимични процеси, отговорни за обмяната на веществата, при всички живи организми. В резултат на тази обмяна се получава необходимата за клетките енергия.

 

Периодът за изпълнение на отделните видове физическа активност е важно за енергийния баланс на тялото и за подобряване и оптимизиране на възможните ползи за здравето.

 

Възможно е времето от деня да повлияе върху това как физическата активност въздейства върху тялото. Това се дължи на индивидуалните циркадни ритми - или биологичния часовник на всеки човек, който се влияе от различните периоди на деня и настъпващите с тях ендокринни промени. Обикновено в хода на тренировка, нивата на хормоните също се променят.

 

Въпреки това е необходимо провеждането на повече проучвания, чрез които да се провери валидността на тези твърдения и при хората.

 

Проучването е публикувано в сп. PNAS.

 

Референции:

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2218510120