Ако сте решили да подобрите онази „крушовидна форма” в случай, че я имате или, с други думи казано, да изрисувате раменете си. Както и да ги разширите леко – в случай на нужда! То, ще трябва да грабнем гири или щанга. Ето го работещото упражнение за красиви рамене...
 

Начин на изпълнение на раменните преси и как да избегнем най-често допускани грешки?

Застанете в изходно положение така, както е показано на снимката, тоест седнете удобно на хоризонтална лежанка (за предпочитане с облегалка).
 
Ръцете са разположени малко по-широко от широчината на раменете (в най-горната си точка).
 
Гърдите са изпъчени напред, а седалището е издадено назад (получава се S-образна стойка). Главата е насочена напред и леко нагоре. Поддържайте описаната стойка по време на цялото движение с цел свеждане на риска от травми до минимум, както и по качествено натоварване на мускулаурата.
 
 
 
 
 
 
Започнете да спускате тежестта плавно надолу до момента, в който гирите (или щангата) достигнат точката, в която сключват права линия с върха на ушите (не по-надолу, защото се повишава риска от травма), като си поемате въздух равномерно (до достигане на най-долната точка на упражнението, трябва да сте поели напълно въздух).
NEWS_MORE_BOX
 
 
След  достигане на най-долната точка на упражнението (върха на ушите), започнете да избутвате тежестта плавно нагоре, като постепенно издишвате така, че до най-горната точка на упражнението (ръцете са почти изпънати – леко сгънати в лактите) да сте издишали напълно.
 
Раменни преси е базово упражнение, което означава, че натоварва равномерно всички части на раменете без задната им част (но тя пък се натоварва по време на тренировката ни за гръб и не смятам, че е необходимо да й отдели специално внимание, освен в случаите, когато се занимаваме твърде професионално – примерно сме състезатели по бодибилдинг).
 
Ако желаете да тренирате с цел обем на мускулатурата – правете по 7-8 повторения с почивки от по 1 - 1 1/4 – 1 1/2 минута. И 12 - 18 повторения с почивки от по 30 - 40 секунди в случай, че целта е релефна мускулатура и издръжливост (без голям обем) в работните серии.
 
Внимание: Винаги загрявайте посредством велоергометър и/или крос с цел повишаване на телесната температура и минимализиране на риска от травми, както и с разгряващи серии преди изпълнението на работните серии. Ползвайте тренировъчен партньор за по голяма сигурност и качество в тренировката!